Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΚΑΝΔΑΛΟ THERANOS: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ-ΜΑΜΟΥΘ !!!

 Μπορεί ο Ομπάμα να την πάτησε, αλλά Έλληνες ξεμπρόστιασαν απάτη 8 δισ.


Της Όλγας Μαύρου


Άρχισε στις ΗΠΑ η δίκη ενός πρώην “παιδιού θαύματος”, μιας 37χρονης πλέον γυναίκας, που είχε καταφέρει να παρασύρει στην “φούσκα” της όχι μόνον χιλιάδες άγνωστους μετόχους, αλλά και τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα που την είχε χρίσει πρέσβειρα του επιχειρείν. Ο λόγος για την Ελίζαμπεθ Χολμς. Το ΔΣ της εταιρείας της είχε φροντίσει να βάλει πρώην υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον μεγιστάνα των μίντια Ρούμπερτ Μέρντοκ. Όλοι θαύμαζαν την ιδιοφυή πιτσιρίκα και το “θαυματουργό κουτί” που πλάσαρε ως πρωτοποριακή μικροβιολογική συσκευή. Κανένας δεν αναρωτιόταν πώς στην ευχή λειτουργούσε το “νανο-εργαστήριο”.Όμως η “εφεύρεση” ήταν τελικά μαϊμού και την ξεμπρόστιασαν το 2015 ο Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας Ιωάννης Ιωαννίδης και ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Βιοχημείας Ελευθέριος Διαμαντής, που απειλήθηκαν και με μηνύσεις, αλλά δεν δείλιασαν, ούτε ανακάλεσαν, με αποτέλεσμα να δικαιωθούν και η απάτη να αποκαλυφθεί. Πώς ξεκίνησε αυτή; Το 2003 η έξυπνη 19χρονη τότε Ελίζαμπεθ Χολμς, παράτησε το Πανεπιστήμιο και με τα λεφτά του στελέχους μεγάλων επιχειρήσεων πατέρα της αλλά και της πολιτικού μητέρας της, ξεκίνησε μια “καινοτόμα επιχείρηση” για εύκολα τεστ. Στην πορεία άρχισε να ποντάρει σε ένα κουτί βάρους 40 κιλών και διαστάσεων περίπου ενός μικρού κομοδίνου (54Χ41Χ33 εκατοστών).

Δημιούργησε την εταιρεία Theranos (από τις λέξεις therapy και diagnosis) και άρχισε να προβάλει από το 2011 αυτό το κουτί ουσιαστικά ως μαγικό: έκανε σε εξευτελιστικές τιμές ό,τι δεν είχαν καταφέρει μυριάδες μικροβιολογικά εργαστήρια που απαιτούν επώδυνες λήψεις αίματος και πολύ χρήμα. Μετρούσε δεκάδες δείκτες υγείας σε χρόνο ρεκόρ με ένα απλό τσιμπηματάκι του δάχτυλου σαν αυτό για τη σταγόνα που μετράει το σάκχαρο των διαβητικών. Αρνητικό ρόλο σε όλη αυτή την προβολή ενός άχρηστου μηχανήματος, έπαιξε το λάθος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει για εξωεργαστηριακή χρήση την συσκευή ειδικά για την εξέταση του έρπητα (HSV-1) αλλά και το ότι η Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών της Αριζόνα βράβευσε την Theranos ως Εταιρεία της Χρονιάς.

Η γρήγορη άνοδος

Κανένας δεν στεκόταν στα οφθαλμοφανή ψέματα: η ίδια υποστήριζε ότι τα άλλα εργαστήρια θέλουν μια επώδυνη αιμοληψία για κάθε βιοδείκτη, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι με μια αιμοληψία αναλύονται πάνω από 100 βιοδείκτες. Επίσης έλεγε ότι δίνει αποτελέσματα σε 4 ώρες ενώ τα εργαστήρια σε 4 ημέρες, παρότι είναι επίσης γνωστό ότι πάνω από 70 δείκτες μπορούν να βγουν μέσα σε δύο ώρες από ένα κανονικό μικροβιολογικό εργαστήριο.Όλοι είχαν ενθουσιαστεί, πραγματικά χωρίς κανένα αντικειμενικό λόγο, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν κάτι φτηνό και προσιτό και τους άρεσε η ιδέα να γλιτώνουν τις αιμοληψίες και τις βελόνες. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρήγγειλαν 400 συσκευές για τεστ στους πελάτες τους και άρχισαν οι επενδύσεις και η νεαρή κατέληξε με βίλες και ΙΧ πολυτελείας, παραμυθένια ζωή, σοφέρ. Έφτασε να συγκεντρώσει 8 δισ. στο απόγειο της “φούσκας”.

ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates