Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!!

 


«Φωτιές» σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων αλλά και σε φορολογούμενους που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους έχουν ανάψει οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί έντονη κινητικότητα με τους φορολογούμενους που τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου. Από το νέο έτος θα εφαρμοστούν οι νέες τιμές ζώνης οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν κάνει άλμα και θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων στους φόρους ακινήτων. Οι φορολογούμενοι βιάζονται να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους.

Τον Ιούνιο, με την ανακοίνωση των 13.808 νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα, έγινε το μεγάλο «μπαμ» στις μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα από τις μεταβιβάσεις οικοδομών (κατοικιών, επαγγελματικά ακίνητα κλπ) εισπράχθηκαν φόροι 28,35 εκατ. ευρώ οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 59,67% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Από τις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του, 8,18 εκατ. ευρώ, έσοδα τα οποία είναι αυξημένα κατά 95% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 142,07 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 104,38 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty 500- 600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ενώ από την αρχή του έτους οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 110.000 με πάνω από 70.000 δηλώσεις να αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στην ΑΑΔΕ, εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα εκτοξευτούν οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πριν την εκπνοή του χρόνου θα τρέξουν να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τις συναλλαγές σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξει την πλατφόρμα myProperty και για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών. Ηλεκτρονικά έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 15.000 e-δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Κύμα μεταβιβάσεων

Το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, όσο περνούν οι μέρες θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.Ο χάρτης της αγοράς δείχνει ότι οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Πάρου, Κέρκυρας συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους. Στο Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 2.248 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 949 ακίνητα, στο δήμο Ρόδου 601 ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει στην Πάρο και την Κέρκυρα.

Ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερο φόρο, στις 7.634 περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 , στις περιοχές αυτές οι φόροι μεταβίβασης ανεβαίνουν και μαζί «φουσκώνουν» και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές ή δωρεές, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα το συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Χωρίς δικαιολογητικά

Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, τότε αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates