.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ EUROBANK !!!

 


Τραπεζικό #MeToo στη Eurobank


Tου ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ- ereportaz.gr

Μια απίστευτη καταγγελία που περιλαμβάνει σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμούς και εθισμό στον τζόγο κορυφαίου στελέχους της Eurobank φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η υπόθεση αφορά τον τότε περιφερειακό διευθυντή της τράπεζας, ενώ υπάρχει και θέμα συγκάλυψης από τους γενικούς διευθυντές κ.κ. Βλασταράκη και Γιαννακλή που ενώ γνωρίζουν δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια

Μία καταγγελία που έγινε επισήμως το ∆εκέμβριο του 2013, στην τότε διευθύντρια Ανθρώπινού ∆υναμικού της Τράπεζας κυρία Αθηνά ∆εσύπρη, αλλά και στους κυρίους Σταύρο Ιωάννου (νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Χρήστο Μεγάλου (τότε CEO της Eurobank και σήμερα της Τράπεζας Πειραιώς).

Την καταγγελία έκανε διευθύντρια υποκαταστήματος των βορείων προαστίων (σ.σ. τα στοιχεία της καταγγέλλουσας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και αφορούσε τότε περιφερειακό διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος, σύμφωνα με τη γυναίκα, όχι μόνο την παρενοχλούσε σεξουαλικά αλλά της ζητούσε είτε η ίδια είτε πελάτης να του δανείσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η διευθύντρια στην καταγγελία της, που δημοσιεύει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», περιγράφει ένα απίστευτο κρεσέντο συγκάλυψης πολύ σοβαρών καταγγελιών στην οποία παίρνουν μέρος νυν κορυφαία στελέχη της Eurobank, όπως οι γενικοί διευθυντές κύριοι Βλασταράκης και Γιαννακλής που ενώ γνωρίζουν δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια.

Συγκάλυψη

Φαίνεται όμως γενικότερα ότι οι καταγγελίες της συγκεκριμένης υπαλλήλου-στελέχους της τράπεζας που είχαν πολλούς αποδέκτες αλλά και άλλων υπαλλήλων και στελεχών, όπως τουλάχιστον ή ίδια επικαλείται στην επιστολή της με ημερομηνία 13 ∆εκεμβρίου 2013 που έγιναν όπως προκύπτει εγγράφως, δεν είχαν καμία τύχη. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο καταγγελλόμενος όχι μόνο αποχώρησε από την τράπεζα εισπράττοντας εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης και τραγικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος παχυλή αποζημίωση, αλλά και μη καταβάλλοντας δανειακές του υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή η άνοδος στην ιεραρχία της τράπεζας των κυρίων Βλασταράκη και Γιαννακλή ήταν αλματώδης. Από τα όσα αναφέρονται στο e-mail του συγκεκριμένου στελέχους προκύπτει σειρά συναντήσεων και κινήσεων που προκαλούν ανατριχίλα! Και τουλάχιστον, αν η καταγγέλλουσα ψευδόταν, θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από την τράπεζα, πράγμα που δεν συνέβη καθώς αποχώρησε μόλις το 2020. ∆ιότι μπορεί να γίνει αντιληπτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε μια τράπεζα αν κάποιος προβαίνει σε τέτοιου είδους καταγγελίες και προκύψει ότι δεν έχουν καμία βάση.

Ειδικότερα προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι νυν γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και τότε τομεάρχης κύριος Γιαννακλής φέρεται να γνώριζε τα περιστατικά και αντί να κινήσει διαδικασίες διερεύνησης πρότεινε στην καταγγέλλουσα να αλλάξει Περιφέρεια και Τομέα. ∆ηλαδή, αντί να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελέγχου και εφόσον προέκυπταν ευθύνες να απομακρύνουν τον περιφερειακό διευθυντή, πρότειναν ουσιαστικά το κουκούλωμα της υπόθεσης διά της μετακίνησης και κατά συνέπεια της διακοπής επαφής και σχέσης προϊστάμενου – υφισταμένου μεταξύ του περιφερειακού διευθυντή και της καταγγέλλουσας.
Από τα αναφερόμενα στην επιστολή-email προκύπτει ότι αρκετά στελέχη της τράπεζας και, το χειρότερο, γυναίκες έδειχναν αρκετή κατανόηση όταν λάμβαναν γνώση των καταγγελιών, αλλά στη συνέχεια… εξαφανίζονταν και διέκοπταν επικοινωνία. Φαίνεται από τα αναφερόμενα στο email να υπάρχει μια «ομερτά» υποστήριξης προς τον περιφερειακό διευθυντή, άγνωστο για ποιο λόγο, ενώ αποτελεί ένα ερώτημα τι έπραξαν οι κύριοι Ιωάννου και Μεγάλου όταν έλαβαν γνώση της επιστολής.

Προκαλεί βεβαίως εντύπωση πώς μπορεί να είναι τόσο πολλοί άνθρωποι κοινωνοί τέτοιων καταγγελιών και ουσιαστικά να τις προσπερνούν και να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επισήμως η Eurobank, αλλά και οι φερόμενοι ως γνώστες της υπόθεσης για το τι ακριβώς έκανε η τράπεζα στην περίπτωση των καταγγελιών κατά του πρώην στελέχους της. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από την καταγγελία, αλλά η υπόθεση θυμίζει αυτής της Σοφίας Μπεκατώρου που ήλθε στη δημοσιότητα με πρωτοβουλία της αθλήτριας μετά από πολλά χρόνια και προκάλεσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού αλλά και στη συνέχεια στον χώρο του θεάτρου. Είναι δε τουλάχιστον ενοχλητικό να καταγγέλλονται τέτοια φαινόμενα σε τραπεζικά ιδρύματα και αντί οι διοικούντες να… παίρνουν κεφάλια να προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν και ουσιαστικά να τα εξαφανίσουν. ∆ιότι, αν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα σε βάρος μεσαίων στελεχών μιας τράπεζας από ανώτερα στελέχη, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι οι απλοί υπάλληλοι είναι τελείως απροστάτευτοι ή τουλάχιστον ήταν μέχρι τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου που οδήγησαν ανθρώπους που είχαν υποστεί σεξουαλική και εργασιακή παρενόχληση να προσφύγουν στην ελληνική ∆ικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates