Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ !!!

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ
Λεφτά δεν υπάρχουν...πως κύριοι θα πληρωθούν οι ρυθμίσεις ;;;


Σταϊκούρας: «Όχι» σε νέα μέτρα στήριξης, έρχεται η ρύθμιση χρεών


Από το businessdaily.gr


«Kληρώνει» για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως τώρα. Ουσιαστικά έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα ρύθμιση θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται, ήτοι σε όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος των δόσεων, λέγοντας ωστόσο ότι «θα είναι κάτι καλύτερο σε δόσεις (σ.σ. από τη σημερινή ρύθμιση των 24- 48 δόσεων), για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και για περισσότερο κόσμο».

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 σε έως 60 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός αποσαφήνισε παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι δεν θα επεκταθεί τον Ιούλιο στην εστίαση και σε άλλους κλάδους το μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια, αλλά θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Ανέφερε επίσης, ότι έως τώρα το κράτος έχει καταβάλει 650 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας μιας επέκτασης της πανδημίας, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αφού, όπως είπε, υπάρχουν ποσά περίπου 4- 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Και έφερε ως παραδείγματα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» (περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα), τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια, καθώς και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτίμησε ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο).Ρύθμιση «λάστιχο» για όλα τα χρέη της πανδημίας σε 36+36 μήνες εξόφλησης

Από το newmoney.gr


Με σχέδιο για έως 72 έντοκες δόσεις ή έως και 36 μήνες άτοκη περίοδο αποπληρωμής των χρεών που άφησαν απλήρωτα στη διετία 2020-2021 όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό, προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών.

Από το πρωί σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας και άλλα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν σερί τηλεδιασκέψεων για να κλείσει η 11η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας. Το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι «πού θα βρεθούν λεφτά» για να πληρωθούν τα χρέη που αφήνει πίσω η πανδημία, αλλά και για να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Στόχος της κυβερνητικής προτάσεως είναι να επεκτείνει για έως 3 ή και 6 χρόνια ενδεχομένως, τη σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων που δια νόμου παρατάθηκαν ή ανεστάλησαν λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Αυτό θα αφορά όσους είχαν διαπιστωμένα πληγεί, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, η οποία καλύπτει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για αυτούς, όπως προανήγγειλε ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, η ρύθμιση θα καλύπτει και όσα άλλα χρέη τυχόν άφησαν σε Εφορία και Ταμεία.

Πρακτικά αντί τις 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης που «δεν επαρκούν» για να χωρέσουν τα περίπου 3 δισ. εξ αναστολής χρέη προς ταμεία και εφορία (όπως παραδέχτηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Χρ.Σταϊκούρας) ή και τουλάχιστον 2 δισ. επιπλέον ακόμα, τα οποία άφησαν απλήρωτα χάνοντας άλλες διορίες και ρυθμίσεις στον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Γρίφος παραμένει πάντως το τελικό επιτόκιο που θα βαρύνει όσους επιλέξουν πάνω από 3 χρόνια εξόφληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των χρεών (φορολογικών & ασφαλιστικών) Μαρτίου 2020 έως Ιουνίου 2021. Σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν:

  • επαγγελματίες/επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ
  • εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο πρόγραμμα «Συν-εργασία»
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημιώσεις COVID
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοϊού.

Κάλυψη θα υπάρχει και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές αλλά υπέστησαν μείωση, έστω και αν δεν μπήκαν στα μέτρα στήριξης.


Η μακρά αποπληρωμή των χρεών από το 2022 έως και το 2028, συνδέεται και με άλλα δύο ζητήματα της διαπραγμάτευσης για την 11η αξιολόγηση:
  • Το στοίχημα της Ανάκαμψης: τυχόν απότομη «αφαίμαξη» 5 δισ. για άμεση εξόφληση (π.χ. σε 24 ή 36 ή 48 δόσεις) θα στερούσε πόρους που έχει ανάγκη η χώρα για επενδύσεις, κατανάλωση κ.λπ.
  • Ο ρόλος των Τραπεζών: Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες ανησυχούν για τη ρευστότητα και τη δυνατότητα των τραπεζών να μπουν άμεσα στο «παιχνίδι» της Ανάπτυξης. Θα αφιερώνουν ειδικό κεφάλαιο στην Έκθεσή τους για τις αυξήσεις κεφαλαίου και την επεκταση του προγράμματος Ηρακλής, ως εργαλεία εξυγίανσης. Και όπως οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν αξιόχρεες επιχειρήσεις» για να τις χρηματοδοτήσουν με τους μνημονιακούς κανόνες και τις διασφαλίσεις που απαιτούνται, έτσι και εκείνες πρέπει να είναι καλά αξιολογημένες για να μπορούν να δανείζονται και να δανείζουν.

Το ζητούμενο είναι επειγόντως να μπορέσουν να δώσουν ξανά δάνεια για κεφάλαια κίνησης, πληρωμές υποχρεώσεων και για να κινηθεί χρήμα γενικότερα στην αγορά.

Για το θέμα το ΥΠΟΙΚ συγκάλεσε χθες και νέα ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς, ώστε να λυθούν προβλήματα και να δοθούν δάνεια που προς το παρόν δεν έχουν φανεί, στον επιθυμητό τουλάχιστον βαθμό.

Στο επίκεντρο των σημερινών επαφών υπουργών και θεσμών θα βρεθούν επίσης ζητήματα όπως οι στόχοι στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, αλλά και οι νέες φοροελαφρύνσεις για το 2022.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί εστιάζουν στην ανάγκη ταχύτερης μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες για συντάξεις ή χρέη σε προμηθευτές κ.λπ. αλλά και στις καταπτώσεις εγγυήσεων, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πλήρη λειτουργία του νέου πτωχευτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates