Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ "ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ": ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 2008 !!!

 


Μια πολύ σοφή κουβέντα μαθαίνουμε ότι είπε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν προς τα έξω, συνοψίζεται στα εξής: «Μην κάνουμε το 2021, τα ίδια λάθη που κάναμε το 2008 και το 2009. Που τρέχαμε μετά να τα διορθώσουμε άρον – άρον το 2011, καθυστερημένα και με μεγαλύτερο κόστος. Για έναν απλό λόγο: Τώρα, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Με απλά λόγια, τι ήθελε να πει η «ποιήτρια»; Πώς ό,τι είναι να κάνουμε από πλευράς μέτρων ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την πανδημία, ας το κάνουμε εδώ και τώρα. Συντηρητικές πολιτικές στο ξεκίνημα και διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, που στο τέλος αποδεικνύονται ακόμα πιο πολυδάπανες («στα πρότυπα του 2011»), μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Οι παραλήπτες του μηνύματος; Οι Γερμανοί, ποιοι άλλοι; Ως γνωστόν, ο Σόιμπλε έχει βγει και πάλι παγανιά και προβλέπει το τέλος του κόσμου. Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και τότε.

Κι εμάς τις μας ενδιαφέρει; Αν αναρωτηθείτε κάτι τέτοιο, πέσατε σε «παγίδα θανάτου». Όπως αυτή που έστησε ο Μαντσίνι στον Σάουθγκειτ. Γιατί, εμάς τους Έλληνες κι αν μας ενδιαφέρει η εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Η Ελλάδα δεν έχει καν επενδυτική βαθμίδα και καλείται για μια ακόμα φορά τα τελευταία 15 χρόνια να κολυμπήσει στα πολύ βαθιά και ταραγμένα νερά της παγκόσμιας κρίσης. Αρκεί να σημειωθεί το εξής: η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της το περίπου 40% των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν, συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ.

Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει αν ξυπνήσει ένα πρωί η ΕΚΤ και πει «σταματάω να στηρίζω οικονομίες σαν την ελληνική». Σταματάω δηλαδή να παρεμβαίνω, να αγοράζω τους τίτλους της, να εγγυώμαι ουσιαστικά την επόμενη μέρα της. Κανονικός Αρμαγεδδών. Γι’ αυτό σας λέω: Οι μέρες αυτές θέλουν και πάλι πολύ μεγάλη προσοχή. Όπως επίσης και οι μπηχτές, που ρίχνει τελευταία το Βερολίνο, αλλά και η αντίσταση που προβάλλει η Φρανκφούρτη.

Και κλείνουμε αυτό το σημείωμα, με μια απορία: Φαντάζεστε τι θα γίνονταν αν στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ βρίσκονταν σήμερα ένας Γερμανός τεχνοκράτης; Αντί της Γαλλίδας Λαγκάρντ; Όπως και πριν, αντί του Ιταλού Ντράγκι; Μπρρρρρρρ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates