Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΙΔΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑ !!!


Του Γιώργου Λυκοκάπη

Συνεχίζουν οι βόρειοι γείτονες μας τον χορό των προκλήσεων, καθώς κατά την διάρκεια του σημερινού αγώνα της εθνικής της Βόρειας Μακεδονίας με την Αυστρία, οι οπαδοί της πρώτης σήκωσαν κασκόλ με το όνομα “Μακεδονία”, ενώ το ακρωνύμιο FFM (“’Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας”) παρέμεινε στις φανέλες των παικτών της, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΠΟ.Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να πηγαίνει “περίπατο”, εκθέτοντας αρχικά τους βασικούς εμπνευστές και υπερασπιστές της, τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπως και ορισμένους “μακεδονομάχους” της ΝΔ, που καλούν να μην «αμφισβητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών», για να μην κατοχυρώσουν οι γείτονες το “σκέτο” Μακεδονία!

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι είχε επιλέξει να αγνοήσει τις αντιδράσεις Ελλήνων υπουργών, συγκεκριμένα του Έλληνα ομόλογου του Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι είχαν ζήτησαν να μην κατέβει η εθνική ομάδα της Βορείου Μακεδονίας με το επίμαχο ακρωνύμιο FFM, με τον Οσμάνι να προτιμά να “σφυρίζει αδιάφορα”.Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας, είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ζήτημα της ονομασίας “Μακεδονία”, αφορά ιδρύματα, οργανισμούς, ενώσεις που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση».

Έκθετη η κυβέρνηση

Στην προσφυγή του στην ΕΠΟ ο κ. Αυγενάκης είχε εμμέσως αναγνωρίσει την “δημιουργική ασάφεια της Συμφωνίας η οποία δεν έχει σαφή πρόβλεψη για τα ακρωνύμια, σημειώνοντας πως «η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις-ακρωνύμια». Φυσικά οι φίλαθλοι της γειτονικής χώρας δεν περιορίστηκαν σε αυτές τις “λεπτομέρειες”, σηκώνοντας κασκόλ και σημαίες με το όνομα “Μακεδονία” σκέτο, που δεν φαίνεται να πολυ-κατοχυρώνει τελικώς στην χώρα μας η Συμφωνία των Πρεσπών!Οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ειδικά εν όψει της επικύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, για την οποία η ίδια προτιμά να “παίζει καθυστερήσεις”, λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων. Να σημειωθεί πως ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δεν είναι διατεθειμένος να την υπερψηφίσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια στάση θα κρατήσει και ο Κώστας Καραμανλής.

Η στάση των γειτόνων μας εκθέτει επιπλέον την UEFA, ο κανονισμός της οποίας απαγορεύει (κατά τα άλλα) την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, αλλά μάλλον η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα επιλέξει την τακτική της “στρουθουκαμήλου”. Εκθέτει επίσης διπλά την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ (όπως θέλει το Βερολίνο), με τον πρωθυπουργό να αναιρεί άλλη μία προεκλογική του υπόσχεση, αντί να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο, όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία. Στην περίπτωση ειδικά των βόρειων γειτόνων μας επιβεβαιώνεται το λαϊκό ρητό πως “ουδείς είναι πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα”!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates