.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

«ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!

 Εισήγηση που θα προκαλέσει συζητήσεις στον νομικό κόσμο στης χώρας, έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην ημερίδα του Ποινικού Δικαίου, που πραγματοποίησε η Ένωση σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης στην εισήγησή του άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο δρομολογούνται αλλαγές στους Κώδικες με βάση την “πολιτική δημαγωγία και τον λαϊκισμό” και μίλησε μια “νομοθετική κουρελού”:

“…Στην Ελλάδα είναι ωστόσο συχνό το φαινόμενο να επιβάλει η χειρότερη μορφή πολιτικής, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, τα πορίσματα της επιστήμης, να την ποδηγετεί οριοθετώντας εξ αρχής τα πλαίσια στα οποία της επιβάλει να κινείται και να αξιοποιεί τα συμπεράσματά της μόνο όταν αυτά συμπίπτουν με τους προκαθορισμένους πολιτικούς στόχους.

Η νομική επιστήμη έχει πέσει συχνά θύμα άσκησης αυτής της μορφής πολιτικής. Σ’ αυτήν την πολιτική οφείλεται η νομοθετική κουρελού των εκατοντάδων τροποποιήσεων, αλλαγών, συμπληρώσεων των Κωδίκων, που δεν συμβαδίζουν με την ορθολογική προσαρμογή στις κοινωνικές μεταβολές. Εκεί εύκολα μπορεί να αποδοθεί η ανασφάλεια δικαίου και η έλλειψη σοβαρής και σταθερής αντεγκληματικής πολιτικής. Η νομική επιστήμη στη χώρα μας ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των Μέσων Ενημέρωσης και των «αγανακτισμένων» πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Στην Ελλάδα καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων και έντιμος δικαστής αυτός που θα επιβάλει τέτοιες ποινές”.

Οι Έλληνες μετανάστες

Ο κ. Σεβαστίδης ασκεί κριτική επίσης και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η απονομή Δικαιοσύνης μετά το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέροντας πως η μείωση της εγκληματικότητας δεν συνδέεται με την αυστηροποίηση των ποινών: “…Μετά το πρόσφατο φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας, ούτε αυτή εξαλείφεται εάν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν”.

Μάλιστα μίλησε για “…ψιλά γράμματα για τους Έλληνες θιασώτες των ισοβίων και της στέρησης του δικαιώματος του κρατουμένου για υφ’ όρον απόλυση”.

Πυρά κατά Ζαϊρη

Ο πρόεδρος της Ένωσης όμως έστρεψε τα πυρά του εμμέσως πλην σαφώς προς την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαϊρη, η οποία αναφερόμενη στο θέμα της εγκληματικότητας με αφορμή αυτό ακριβώς το έγκλημα, την είχε συνδέσει και με την ανάμειξη πληθυσμών:

“…«Όταν αυξάνουν οι ομάδες που δεν έχουν την ίδια αντίληψη για την ζωή ανατρέπεται η ισορροπία και η ειρήνη από την μεγάλη ανάμειξη των πληθυσμών» είχε πει η κ. Ζαΐρη, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος δεν έχουν ενστερνιστεί της αξίες της ανθρώπινης ζωής”.

Όπως είχε πει η κ. Ζαΐρη , «η Ελλάδα ήταν μια κοινωνία που είχε παράδοση στην αξία της ανθρώπινης ζωής» και το γεγονός ότι παρατηρείται πλέον έξαρση στις δολοφονίες αυτό οφείλεται στην εισροή πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες για την ζωή με τον Έλληνα».

“Η εγκληματικότητα Ελλήνων μεταναστών”

Απαντώντας ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία για τη δράση Ελλήνων μεταναστών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική, και είπε πως “….ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ακραίες και αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που συνδέουν το έγκλημα με τους αλλοδαπούς οι οποίοι τάχα δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τους Έλληνες. Αποδεχόμαστε σχετικά εύκολα ότι ο λαός μας γνώρισε πολλές φορές στην ιστορία του τη μετανάστευση, τους διωγμούς, την προσφυγιά, αρνούμαστε όμως πεισματικά να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Έλληνες τους οδήγησαν πολλές φορές στην τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων. Λυπάμαι εάν θα χαλάσω τις ψευδαισθήσεις κάποιων αλλά πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα: Στις 12 πρώτες εβδομάδες του 1909 στο Σικάγο σε σύνολο 149 ειδήσεων στον τοπικό Τύπο, οι 78 (ποσοστό 52,3%) αφορούσαν πραγματικά εγκληματικά περιστατικά με δράστες Έλληνες μετανάστες. Τα εγκλήματα ήταν κυρίως βιασμοί ανηλίκων, δουλεμπόριο, σωματεμπορία. Στην ίδια Πολιτεία τη διετία 1906-1908 σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της εποχής οι πιο σκληροί κακοποιοί ήταν οι Έλληνες. Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 1929. Οι Έλληνες έχουν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες από τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι. Όμοια και στους βιασμούς, στις κλοπές, στα ναρκωτικά και στις ληστείες…..”

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates