Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ !!! ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ 6 ΣΤΙΣ 10 ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ !!!

 


Μόλις 262.862 φορολογικές δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή, έναντι 1,7 εκατ. πέρσι...

Σε χαλαρούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να έχουν απορρυθμιστεί από την πανδημία και να μη βιάζονται με τη συμπλήρωση και αποστολή στο Taxis του Ε1 και των υπόλοιπων εντύπων Ε2, Ε3.

Συγκεκριμένα μέχρι και χθες, δυο εβδομάδες μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 262.862 δηλώσεις όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 1.784.632 δηλώσεις. Ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα, στις 15 Απριλίου του 2020. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο κορονοϊός, αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση λειτουργούν αποτρεπτικά για την υποβολή των δηλώσεων μολονότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα είναι φέτος μηδενικές λόγω της καθίζησης των εισοδημάτων από την κρίση.

Ηδη από την πρώτη παρτίδα των δηλώσεων, το 60% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί, δεν προκύπτει μέχρι τώρα κανένας φόρος. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 87.892 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους, όπως επίσης και 17.564 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Η εκκαθάριση των πρώτων 262.862 φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν τα νοικοκυριά για τα εισοδήματα του 2020 δείχνουν τα εξής:

Το 23,59% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 82.986 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 26,87 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 475 ευρώ.

Το 58,81% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα, 206.871 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Για το 17,60% των φορολογουμένων ή 61.927 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

Συνολικά το 76,41% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθεί περίπου στο 75%.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δυο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates