.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΟΡΩΝΟ-ΠΛΗΚΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!! ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης - enikonomia.gr

«Ξεπαγώνουν» το ένα μετά το άλλο τα δάνεια που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εξόφλησης των μηνιαίων δόσεων, ελέω κορονοϊού: Εννέα μήνες πέρασαν χωρίς να χρειαστεί οι δανειολήπτες να προβληματιστούν, πλέον όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας. Με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει στον «πάγο» θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.

«Σβήνει» το moratorium 9 μηνών που είχε τεθεί στην εξόφληση δανείων από την αρχή της πανδημίας: Υπολογίζεται ότι τα δάνεια που μπήκαν σε αναστολή έφτασαν στο ανώτατο σημείο τους τα 27,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, αλλά ως το τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ για να περιοριστούν τον Ιανουάριο στα 2 δισ. ευρώ. Έτσι, αρκετοί δανειολήπτες μετά τον «πάγο» 9 μηνών στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες μένουν εκτεθειμένοι και αναζητούν τρόπο να καλύψουν τις δόσεις των δανείων τους, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη «πάρει μπροστά».

Ανησυχία για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχίες για ένα νέο «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τελικά το ποσοστό των δανείων που πέρασαν σε αναστολή και αναμένεται να «κοκκινήσουν» δεν θα ξεπεράσει το 20%, καθώς οι δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υποστηρίζονται από κρατικά προγράμματα, όπως το Γέφυρα που επιδοτεί δόσεις δανείων, αλλά και από τις διευκολύνσεις που παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες, μέσω προγραμμάτων σταδιακής επανόδου σε κανονική δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες,

· Η Alpha Bank έβαλε στον «πάγο» δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ και πλέον όλες οι αναστολές έχουν λήξει. Η διοίκηση εκτιμά ότι το ποσοστό αθετήσεων σε αυτά τα δάνεια θα φθάσει σε 15 - 20%.
· Η Eurobank έδωσε αναστολή σε δάνεια 4,9 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2020 παρέμεναν σε καθεστώς moratorium δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά τις πιθανές απώλειες σε ποσοστό 20%.
· Για την Εθνική το αντίστοιχο ποσό ήταν 3,8 δισ. ευρώ και όλες οι αναστολές είχαν λήξει στο τέλος του 2020, ενώ η διοίκηση εκτιμά ότι οι απώλειες δεν θα ξεπεράσουν το 20%.
· Τα δάνεια σε αναστολή της Τρ. Πειραιώς έφθασαν τα 5,7 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2020 παρέμεναν σε αναστολή δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση προβλέπει απώλειες 15 - 20%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates