Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ !!! ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ EUROBANK+FORTHNET !!!

 


Ο εφιάλτης της απόλυσης επέστρεψε στις τράπεζες

O εφιάλτης της απόλυσης επέστρεψε στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο και μάλιστα μέσα στην πανδημία, ενώ για πρώτη φορά προβάλλεται από την τράπεζα ως λόγος απόλυσης η χαμηλή απόδοση του εργαζομένου.

Έτσι επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν με τις 25 απολύσεις τραπεζικών στην Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2019 ότι από τη στιγμή που άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και με δεδομένη την βούληση των τραπεζιτών να συνεχιστεί ο περιορισμός προσωπικού, η «Δαμόκλειος σπάθη» θα παραμένει πάνω από τον τραπεζοϋπαλληλικό χώρο.

Αυτή τη φορά είναι η Eurobank που προχώρησε στην απόλυση τραπεζικού, με 33 χρόνια προϋπηρεσίας, θυροκολλώντας την καταγγελία σύμβασης, με την αιτιολογία της «ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης και επαγγελματικής ανεπάρκειας». Πρόκειται για την πρώτη απόλυση σε τράπεζα με επίκληση χαμηλής απόδοσης, με την τράπεζα να εκμεταλλεύεται την αλλαγή του κανονισμού εργασίας του 2015-σε συμφωνία με το αντιπροσωπευτικό σωματείο-που διευκολύνει την απομάκρυνση εργαζομένου, επειδή δεν έπιασε τους στόχους.

Σημειώνεται, ότι τον δρόμο της εξόδου από την Eurobank, πήραν τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 800 εργαζόμενοι συμμετέχοντας σε πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Την απόλυση κατήγγειλε με σκληρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

«Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και στο αποκορύφωμα της πανδημίας όπου η κοινωνία στερείται βασικών ελευθεριών για λόγους δημόσιας υγείας και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν, η τράπεζα αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η τράπεζα εντελώς αιφνιδιαστικά προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, καταλύοντας μάλιστα το ύψιστο των εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην εργασία. Με τον πλέον ανάλγητο τρόπο χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση η Τράπεζα κατήγγειλε τη Σύμβαση Εργασίας συναδέλφισσας με (33) τριάντα τρία χρόνια προϋπηρεσίας.

Η Τράπεζα με απίστευτο κυνισμό θυροκόλλησε καταγγελία Σύμβασης σε συνάδελφο «λόγω ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης και επαγγελματικής ανεπάρκειας».

Η Τράπεζα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο καταπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας αδιαφορώντας για προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, εστιάζοντας μόνο στο γρήγορο κέρδος και στη δημιουργία ενός σκληρού εργοδοτικού προφίλ που θα καταπατά δικαιώματα απολύοντας εργαζόμενους χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που διατυμπανίζει η τράπεζα τόσο για τους υπαλλήλους της, όσο και για τους πελάτες, αποδεικνύεται ως επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η καταπάτηση των ωραρίων, η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες βαθμολόγησης και εξέλιξης του προσωπικού, οι κακές συμπεριφορές και το εργασιακό mobbing, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τα προβλήματα με την τηλεργασία, τα προβλήματα στο δίκτυο με τον όγκο εργασιών και την ασύλληπτη στοχοθεσία κ.α. είναι τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν την επαγγελματική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων.

Ας το αντιληφθούν επιτέλους οι ιθύνοντες της τράπεζας. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Σήμερα απολύεται μια συνάδελφος αλλά αύριο μπορεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ο καθένας από εμάς. Η τράπεζα αυθαίρετα καθορίζει ανέφικτους στόχους πέρα από το ανθρωπίνως δυνατό θέτοντας σε δίλημμα ή γίνεστε ψυχολογικά ράκη ή ανεπαρκείς επαγγελματικά με συνέπεια την απόλυση.

Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την τράπεζα. Το δικαίωμα στην εργασία είναι υπέρτατο αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι απολύσεις αποτελούν άσκηση μορφής βίας που δεν χωράει σε κανένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
 • Συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου
 • Αποστέλλουμε επιστολή προς την Ο.Τ.Ο.Ε. ώστε να συντονίσουμε σε κλαδικό επίπεδο τον αγώνα μας.

Καλούμε την Τράπεζα να ανακαλέσει την καταγγελία. Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί μέχρι τέλους. Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητά μας, η ενότητα και η κλαδική συν αντίληψη είναι τα όπλα μας».Απολύσεις στη Forthnet – Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι


Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο(σ.σ. σήμερα) οι εργαζόμενοι της Forthnet, προκειμένουν να διαμαρτυρηθούν για την εκδικητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόλυση του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Forthnet – Netmed.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν:

Χαιρετίζουμε όσες και όσους συμμετείχαν στην χθεσινή(σ.σ. 9/3) κινητοποίηση. Προχωράμε στην αυριανή(σ.σ. σήμερα) ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ πιο δυναμικά.
 • Λαμβάνουμε μέρος στις κινητοποιήσεις, στην Αυριανή Στάση(σ.σ. σήμερα), στηρίζουμε τον απολυμένο συνάδελφο, γιατί έτσι στηρίζουμε το μέλλον όλων μας. Η εκδικητική απόλυση, συνδικαλιστική δίωξη του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου μας, όπως και εδώ έχουμε δει στο παρελθόν, έρχεται ως προειδοποίηση σε όλους τους εργαζόμενους, χτυπάνε το Σωματείο για να μην βρούνε οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια τους.
 • Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην εργασία, θέλουμε να εργαζόμαστε με δικαιώματα, σε ανθρώπινες συνθήκες, με σταθερή δουλειά, 8ώρες, και όχι σε ωράρια ήλιο με ήλιο και απλήρωτοι. ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
 • Βγαίνουμε μπροστά από το φόβο μας, τις απειλές και τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας. Να σταματήσουμε το απαράδεκτο καθεστώς των δουλεμπορικών, των μηνιαίων, διμηνιαίων και ορισμένου χρόνου συμβάσεων και τις απειλές της μη ανανέωσης. Τα προσχήματα περί παραγωγικότητας, Αριστείας τα γκρεμίζει μόνη της η εργοδοσία, αφού και ο συνάδελφος που απολύθηκε, όπως γραπτώς τον ενημέρωσαν οι προϊστάμενοι του, ήταν μέσα στους στόχους που θέτει η εργοδοσία και συνήθως είναι άπιαστοι.
Η νέα εργοδοσία με την απόλυση του συναδέλφου μας έστειλε μήνυμα τρομοκράτησης. Αλλά μας έδειξε και τι φοβάται και τι μετράει περισσότερο. Ένα δυνατό, μαζικό, συλλογικό, Σωματείο σε κατεύθυνση υπεράσπισης των εργαζομένων, επανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους, που βγαίνει μπροστά στην αδικία της εκμετάλλευσης και απαντάει με πράξεις σε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων.

Κάθε κινητοποίηση, κάθε παραπάνω συμμετοχή διατρανώνει και ισχυροποιεί όλους τους εργαζόμενους απέναντι στις επιθέσεις της Εργοδοσίας.

 • Απορρίπτουμε την ατομική ευθύνη δεν είναι υπεύθυνος ο καθένας μας να μπορεί να προλάβει τις αλλαγές που επιτάσσει η Νέα εργοδοσία στα αντικείμενα εργασίας, ούτε είναι προσωπικό θέμα το άγχος που επιφέρουν. Είναι δεδομένο ότι αρνητικές αλλαγές όπως το απαράδεκτο μέτρο του Wrap up(40sec.), η ακόμα και απότομες αλλαγές σε διαδικασίες και συστήματα, αυξάνουν την ανασφάλεια και στρεσάρουν τον εργαζόμενο.
 • Το σιχτίρισμα και η εργασιακή περιπλάνηση, δεν κρύβουν τη διέξοδο μέσω αγώνα, κινητοποιήσεων, μέσα από διεκδικήσεις και ζυμώσεις μαζικοποιημένων Σωματείων σε ταξική κατεύθυνση.
 • Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων γίνεται από όλες τις εργοδοσίες, έχουν όλοι οι εργοδότες βέλη στη φαρέτρα τους, τους δίνουν και άλλα οι Κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες, τους ενισχύουν και τους υπηρετούν για να ξεπεράσουν αναίμακτα τη νέα οικονομική κρίση, και με τα δυο τους χέρια να τη φορτώσουν πάλι στις πλάτες μας. Για να προσπαθήσουν να βγουν αλώβητοι και ενισχυμένοι απέναντι σε ανταγωνισμούς και ανταγωνιστικότητα.

Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε συλλογικό μήνυμα, ότι δεν δεχόμαστε τα δεινά που βιώνουμε, δεν δεχόμαστε την καταστολή, την πίεση και την εντατικοποίηση στην εργασία. Ότι δεν θα δεχτούμε νέο κύμα αντεργατικής επίθεσης.

Κάθε μαζική κινητοποίηση μας έχει βρει νικητές, σε διεκδικήσεις, σε καλυτέρευση συνθηκών σε υλοποίηση αιτημάτων μας, σε δικαίωση συναδέλφων, στο δυνάμωμα του Σωματείου μας την ενίσχυση του και την αναγνώριση της συλλογικής δράσης.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω
 • Καμιά απόλυση για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομιλών
 • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία
 • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός κλπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
πηγες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates