Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΙΤΑΛΙΑ: Η ΜΑΦΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ !!!

 «Χέρι» στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είναι έτοιμη να βάλει η ιταλική μαφία, προσεγγίζοντας καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις που είναι υποψήφιες για χρηματοδότηση από το ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: Πώς η ιταλική μαφία στοχοποιεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης»,

Από πέρυσι, η μαφία άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας λόγω του κορονοϊού, με απώτερο στόχο να εκμεταλλευθεί μέρος από τον πακτωλό πόρων, συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίζουν να ρέουν προς τις επιχειρήσεις αυτές φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανακριτή της Ιταλίας για το οργανωμένο έγκλημα, Maurizio Vallone.

Εγκληματικές οργανώσεις, όπως η N’drangheta στην περιοχή της Νότιας Καλαβρίας και η Cosa Nostra στη Σικελία, επεδίωκαν να αποκτήσουν ερείσματα σε νόμιμες επιχειρήσεις που θα είναι από τις πρώτες, οι οποίες θα πάρουν χρήματα από την Ευρώπη, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τον ψηφιακό τομέα, είπε ο Vallone από τη Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας.

«Η μαφία επιλέγει τις εταιρείες που είναι σε καλύτερη θέση για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και των υποδομών, στους οποίους θα διατεθούν πολλά χρήματα», τόνισε ο Vallone, προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσει να τα πάρει όλα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ»


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η χώρα που θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι καταρτίζει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 209 δισ. ευρώ, στο οποίο βασίζονται πολλές ελπίδες για την ανάπτυξη της χώρας μετά τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.

Οπως σημείωσε ο Vallone, οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς το σχέδιο χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες με κρατική εγγύηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Συνεπώς, οι εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν ωφεληθεί λίγο από τα κρατικά μέτρα στήριξης, πρόσθεσε. 


Οι ύποπτες χρηματοδοτικές συναλλαγές αυξήθηκαν 7% πέρυσι 

 
Οι μαφιόζοι κατά κανόνα επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, την τοκογλυφική χρηματοδότησή τους ή την εκμετάλλευσή τους μέσω κρυφού εταίρου, σύμφωνα με τον Ιταλό ανακριτή. Ο αριθμός των ύποπτων χρηματοδοτικών συναλλαγών, που έχουν καταγραφεί από την Τράπεζα της Ιταλίας, αυξήθηκε 7% πέρυσι και έφθασε τις 113.000. «Αυτό μας κάνει πολύ καχύποπτους ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε.

Ο Vallone θέλει και πιο αυστηρούς ελέγχους κατά της μαφίας στον τομέα των δημόσιων έργων. Με το υφιστάμενο σύστημα, η αστυνομία ελέγχει τους νικητές των διαγωνισμών πριν αρχίσει η υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με μία πρόταση που θα στείλει ο Vallone στο υπουργείο Εσωτερικών, οι ανακριτές για τη μαφία θα παρακολουθούν αυτόματα τις μεταφορές χρημάτων καθώς και τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων.

Οι αυστηρότεροι κανόνες είναι αναγκαίοι και λόγω της πίεσης που ασκούν οι Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει τις μεγάλες χρονικές περιόδους των παραδοσιακών δημόσιων διαγωνισμών, θέλει να δώσει τα χρήματα και να δει αποτελέσματα σε μία εύλογη χρονική περίοδο», είπε ο Vallone.

Ωστόσο, οι επιπλέον έλεγχοι κατά της μαφίας μπορεί να έχουν στην πράξη παρενέργειες, καθώς οι περισσότεροι έλεγχοι μπορεί να καθυστερήσουν τη ροή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό σε μία περίοδο που η Ιταλία είχε απορροφήσει μόνο το 30,7% του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2019 έναντι 39,6% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

 

πηγη

https://www.imerisia.gr/kosmos/8296_italia-ta-shedia-tis-mafias-gia-na-balei-heri-sto-tameio-anakampsis

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates