.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΔΑΣΜΟ ΣΙΤΟΥ !!!

 


Τι αναφέρει το ΕλληνοΡωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο:


Από την 1η Μαρτίου, η Ρωσία διπλασιάζει τον εξαγωγικό δασμό σίτου στο πλαίσιο της ποσόστωσης για την εξαγωγή σιτηρών στο εξωτερικό σε 50 ευρώ ανά τόνο από 25 ευρώ. Το αντίστοιχο διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο μεγάλος σιτοβολώνας του πλανήτη εξάγει εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως. Αυτό από τη μία μεριά είναι πολύ καλό γιατί οι διεθνείς εισαγωγείς σίτου μπορούν να προμηθευτούν ποιοτικό σιτάρι σε πολύ καλές τιμές και η Ρωσία ενισχύει επιπλέον το εμπορικό της ισοζύγιο, αλλά από την άλλη αυτό ωθεί ψηλά τις τιμές σίτου στο εσωτερικό της Ρωσίας και επηρεάζει ανοδικά τις τιμές στα καλάθια των βασικών αγαθών των νοικοκυριών της χώρας. Οι εξαγωγές σίτου είναι επιθυμητές για τη Ρωσική οικονομία, αλλά η πολύ μεγάλη αύξησή τους μπορεί να καταστεί αρνητική για το πορτοφόλι του μέσου Ρώσου πολίτη. Με αυτή τη λογική η Ρωσική Κυβέρνηση και στα πλαίσια των προσπαθειών της να κρατήσει χαμηλά τις τιμές των βασικών αγαθών λαμβάνει μέτρα, όπως αυτό της αύξησης του δασμού στο σιτάρι.

Η ρωσική κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σχετικά με την αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, για την περίοδο από 15 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2021, καθορίστηκε ποσόστωση για την εξαγωγή σίτου, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού σε 17,5 εκατομμύρια τόνους. Ταυτόχρονα, από τις 15 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκε δασμός για την εξαγωγή σιτηρών.

Εντός της ποσόστωσης, ο δασμός για το σιτάρι από τις 15 Φεβρουαρίου είναι 25 ευρώ ανά τόνο και από την 1η Μαρτίου 50 ευρώ ανά τόνο. Οι δασμοί κατά την εξαγωγή καλαμποκιού και κριθαριού θα είναι μηδενικοί έως τις 15 Μαρτίου και μετά την ημερομηνία αυτή θα ανέλθουν σε 25 ευρώ και 10 ευρώ ανά τόνο, αντίστοιχα. Το ποσοστό για τη σίκαλη εντός της ποσόστωσης είναι μηδέν. Όταν, όμως, ξεπεραστεί η ποσόστωση, ο δασμός για όλες τις καλλιέργειες θα είναι 50% της δασμολογητέας αξίας, αλλά όχι λιγότερο από 100 ευρώ ανά τόνο.

Οι συντελεστές θα ισχύουν έως την 1η Ιουνίου και στις 2 Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ ένας ευέλικτος εξαγωγικός δασμός για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates