Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ "ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΦΑΓΕ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ !!!

 Της Αλεξάνδρας Γκίτση - capital.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος που διεξάγει η Εισαγγελία του Λουξεμβούργου στη ΦΑΓΕ, όπως επιβεβαίωσαν στο capital.gr αρμόδιες πηγές. Η Εισαγγελία αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα στην εταιρεία, για την επαλήθευση ορισμένων γεγονότων που ήρθαν εις γνώση της, στα τέλη του περασμένου Καλοκαιριού.

Εκτός από την Εισαγγελία του Μεγάλου Δουκάτου η εταιρεία μπήκε και στο "μικροσκόπιο” του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας για το πως και υπό ποιους όρους απέκτησε την έκταση στην οποία θα έκτιζε το εργοστάσιο της στο Λουξεμβούργο. Από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προέκυψε πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον με ανεπίσημες συμφωνίες.

Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του αναφέρει πως δεν υπήρχε τεκμηρίωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως δεν είναι σαφές γιατί η γη πωλήθηκε αντί να μισθωθεί - μια κοινή πρακτική για βιομηχανικούς χώρους ιδιοκτησίας του κράτους - και πώς τα δύο μέρη συμφώνησαν στη συγκεκριμένη τιμή των 20.000 ευρώ το τ.μ. όταν στον δήμο του Bettenbourg όπου θα κατασκευαζόταν το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ σε δύο άλλες περιπτώσεις πουλήθηκε γη στη Ζώνη Οικονομικής Δραστηριότητας με τιμή 25.000 ευρώ το τ.μ.

Επιπλέον, λείπουν έγγραφα που καταγράφουν κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας, ενώ παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομίας, υποστήριξαν, πως πραγματοποιήθηκαν άτυπες συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και μελών της Επιτροπής, αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως στην Έκθεση αναφέρεται πως, ο καθορισμός της τιμής δεν υποστηρίζεται ή τεκμηριώνεται από έγγραφα.

Η ΦΑΓΕ που ξεκίνησε από την Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα και μετέφερε την έδρα της στο Μεγάλο Δουκάτο το 2012 και το 2016 ανακοίνωσε την απόφαση της να κατασκευάσει εργοστάσιο πέταξε "λευκή πετσέτα” στη συγκεκριμένη επένδυση.

Στις 17 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου ότι εγκαταλείπει το σχέδιο της για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, μια επένδυση 277 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates