Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 23/02/2021

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ :
Οι σαρωτικές αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ προκαλούν αναστάτωση στους υποψήφιους

Σαρωτικές θα είναι πλέον οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ/ΑΤΕΙ) ομοίως και στις Πανελλήνιες με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης (11-2-2021) και δημοσιεύτηκε στις 17-2-2021 με αριθμό ΦΕΚ 25,τ.Α΄.

Οι προωθούμενες αυτές αλλαγές θα ισχύσουν από το φετινό καλοκαίρι (2021).

Η θέσπιση Ελάχιστης Βαθμολογίας Εισαγωγής και ο δραστικός περιορισμός των σχολών του μηχανογραφικού καθιστούν πλέον δυσκολότερη την εισαγωγή και πρόσβαση στα ΑΕΙ & ΑΤΕΙ, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα χιλιάδες υποψήφιους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά διευκρινίσεις σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο και θέσεις του υπουργείου Παιδείας με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ αναφορικά με το τι θα ισχύσει για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τα 3 νέα Μηχανογραφικά προς συμπλήρωση. Σε πρώτη φάση αυτές οι αλλαγές θα εγκαινιαστούν από τους σημερινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθόσον ως υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις και μάλιστα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του σχετικού νόμου από την ολομέλεια της Βουλής. Όσον αφορά δε τον αριθμό εισακτέων, θεωρείται βέβαιο ότι αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα αφήσουν με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ/ΑΤΕΙ), που σημαίνει ταυτόχρονη και μείωση εισακτέων. Οι εκτιμήσεις αυτές θα μπορούν φυσικά να γίνουν εφόσον εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για το εύρος του ποσοστού του μέσου όρου και φυσικά αφού τα ιδρύματα θέσουν την Ε.Β.Ε σε κάθε τμήμα ή σχολή. Ως εκ τούτου και φυσικά με την σχετική δέσμευση και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων αναμένεται μέχρι και 15 Απριλίου να ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα σε ΑΕΙ & ΑΤΕΙ. Όσον αφορά το σύνολο του αριθμού εισακτέων θα πρέπει είναι περίπου ο ίδιος με πέρσι, αλλά η κατανομή στα τμήματα θα είναι αρκετά διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates