Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΧΣ !!!

 Γράφει το mononews.gr σχετικά:


Δόθηκε από την Ε.Κ.Τ το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση του καταστατικού νόμου του Τ.Χ.Σ.

Γεγονός που συνιστά τη Λυδία λίθο για τις κεφαλαιακές αυξήσεις στις τράπεζας, αρχής γενομένης από εκείνην της Πειραιώς.

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ο τελευταίος κρίκος στην «αλυσίδα» των προαπαιτούμενων, για τη νέα «αρχιτεκτονική» που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τα δεδομένα αυτά, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την κατάθεση προς ψήφιση από τη βουλή, του νέου νόμου για το Τ.Χ.Σ. Ίσως την ερχόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα όπως όλα δείχνουν.

Πριν, δηλαδή, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας Πειραιώς, για την περσινή χρήση.

Τα οποία σε συνδυασμό με το business plan για την μείωση των «κόκκινων» δανείων και του σχεδίου δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, θα αποτελέσουν τον βατήρα για την κεφαλαιακή αύξηση. Η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει τον προσεχή Απρίλιο, κινούμενη στα επίπεδα του ενός δίσ. ευρώ.

Προστασία για τα Διοικητικά στελέχη του Ταμείου

Με τις προωθούμενες αλλαγές του νόμου για το Τ.Χ.Σ, θεσπίζεται μεταξύ των άλλων κι ένα οιονεί προστατευτικό πλαίσιο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα διοικητικά στελέχη του Ταμείου.

Κυρίως σε ότι αφορά τη διάθεση τραπεζικών μετοχών σε τιμές κάτω του κόστους κτήσης, καθώς επίσης και τη συμμετοχή σε Α.Μ.Κ, όταν αυτή γίνεται σε τιμές επίσης χαμηλότερες από την προηγηθείσα.

Επ’ αυτών, ο νέος νόμος ορίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχει η αντίστοιχη έκθεση συμβουλευτικών οίκων, δεν τίθενται ζητήματα απιστίας για τα μέλη της Διοίκησης του Τ.Χ.Σ.

Όχι με την έννοια της πλήρους ασυλίας ( που θα γεννούσε θέμα αντισυνταγματικότητας) αλλά στο πλαίσιο του άρθρου 405 ποινικού κώδικα. Όπου ορίζεται ότι για τέτοιου είδους διώξεις απαιτείται η έγκληση.

Η οποία στην περίπτωση του Τ.Χ.Σ δεν θα γίνεται πιά από την Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Οι δρομολογούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, αφορούν βεβαίως τον νέο οδικό χάρτη του Τ.Χ.Σ απέναντι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες .

Από τις οποίες η Πειραιώς είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτη τον χορό των κεφαλαιακών αυξήσεων.

Οι δύο άξονες για τις κεφαλαιακές αυξήσεις

Έτσι, με βάση τα όσα προβλέπουν οι αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Τ.Χ.Σ σε τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, είναι να λαμβάνουν μέρος σε αυτές και ιδιώτες επενδυτές.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές:

— Στην πρώτη, το Ταμείο μπορεί να ασκήσει εν συνόλω ή μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που απορρέουν από την υφιστάμενη μετοχική του θέση σε μιά τράπεζα. Στο ενδεχόμενο που επιλεγεί η μερική εξάσκηση, το Τ.Χ.Σ μπορεί να πουλήσει δικαιώματα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Νυν αλλά και νέους μετόχους.

—Στη δεύτερη περίπτωση το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συναινέσει σε μια Α.Μ.Κ με παραίτηση των δικαιωμάτων (ολική ή μερική) των υφιστάμενων μετόχων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates