Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 691 ΚΙΛΑ ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ !!!

 Χρυσές λίρες, το συνολικό βάρος των οποίων ανέρχεται στα 691,6 κιλά, πούλησαν πέρσι οι Έλληνες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι από τα 86.584 κομμάτια χρυσών λιρών που ρευστοποιήθηκαν, οι πωλητές έλαβαν περί τα 28 εκατ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, η δραστηριότητα των αγοραστών στην κυριολεξία έπιασε πάτο. Καθότι οι λίρες που αποκτήθηκαν στο 12μηνο του 2020, ήταν 5.606 όλες κι όλες. Για τις οποίες υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν περίπου 2,3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι αγορές συνιστούν ιστορικό χαμηλό στα 19 χρόνια που έχουν παρέλθει από τότε που το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας,

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι οι λίρες που εκποιήθηκαν πέρσι ήταν κατά 13,2% λιγότερες, συγκριτικά με τον αριθμό των πωλήσεων που έγιναν το 2019 και ήταν 99.744 κομμάτια.

Από την άλλη πλευρά το περσινό αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μειωμένο κατά 17,5% , σε σχέση με τα προ-περσινά δεδομένα.

Συστατικό στοιχείο της κάμψης των αγοραπωλησιών είναι και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Tραπέζης της Ελλάδος. Στην αίθουσα του ισογείου, η είσοδος της οποίας είναι από την πλευρά της οδού Σταδίου, απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη.

Όμως για να φτάσει κάποιος εκεί, χρειάζεται προηγουμένως να έχει κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού, λόγω των αυστηρών, υγειονομικού χαρακτήρα μέτρων, που ισχύουν από τις 6 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου.

Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα στοιχεία των αγοραπωλησιών για τις χρυσές λίρες, ανακοινώνονται μεν περιοδικά από την Τράπεζα Ελλάδας , ενισχύουν σαφώς τη διαφάνεια και την πληροφόρηση, αλλά δεν εκφράζουν το σύνολο της αγοράς. Στην οποία ένα σημαντικό μερίδιο κατέχει επίσης η Τράπεζα Πειραιώς ( και μάλιστα με ανταγωνιστικές τιμές στην πώληση και την αγορά) ενώ το όλο πάζλ έρχεται να συμπληρωθεί και με τη δραστηριότητα της πανσπερμίας των ενεχυροδανειστηρίων. Από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει μια αξιόπιστη εικόνα.

Ούτως ή άλλως βέβαια, η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι το εμβληματικό σημείο αναφοράς και για τις χρυσές λίρες, με τα στοιχεία της T.τ.E να καταγράφουν, όπως πιστεύεται, τις τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά. Τάσεις οι οποίες πιστοποιούν, ότι διαχρονικά και με ορισμένα βραχύβια διαστήματα εξαιρέσεων, οι πωλητές είναι εκείνοι που κρατούν τα σκήπτρα στις συναλλαγές.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates