Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ !!!

 Αυξήσεις τιμών ζώνης που αγγίζουν έως και το 100% !!!


Η ανάγκη εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, αλλά και συνολικά ο εξορθολογισμός του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, καθώς οι αποκλίσεις συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθιστώντας την όποια προσπάθεια γεφύρωσής τους μια εξαιρετικά δύσκολη «άσκηση». Η τακτική τού να «κρύβουμε συνεχώς το πρόβλημα κάτω από το χαλί», όπως λένε χαρακτηριστικά στην αγορά ακινήτων, δεν αρκεί πλέον, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες στρεβλώσεις που απλώς ενισχύουν την αδιαφάνεια στον κλάδο και λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ξένους επενδυτές.

Ηδη, οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο από τους εκτιμητές ακινήτων για τις νέες τιμές ζώνης, επί των οποίων θα υπολογιστούν στη συνέχεια τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και οι αντικειμενικές τιμές, αποκαλύπτουν το μέγεθος του «πονοκεφάλου». Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, ιδίως στο εμπορικό τρίγωνο, οι οποίες εκτοξεύθηκαν σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τουριστικού ενδιαφέροντος και νέων επενδύσεων για την ανάπτυξη μικρών τουριστικών μονάδων (π.χ. μπουτίκ ξενοδοχεία). Σε αυτές προτείνονται αυξήσεις των τιμών ζώνης που προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100%.

Αντίστοιχα, σε άλλα σημεία της Αθήνας, όπου η συγκέντρωση διαμερισμάτων είναι ακόμα υψηλότερη, όπως π.χ. η Κυψέλη, τα Κάτω Πετράλωνα και η Αργυρούπολη, προτείνονται αυξήσεις της τάξεως του 33%, 90% και 78% αντίστοιχα. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στα νότια και στα βόρεια προάστια, με μέση αύξηση της τάξεως του 40%-50%, ενώ υψηλές είναι και οι προτεινόμενες αυξήσεις στα δυτικά προάστια και γενικότερα περιοχές όπου για λόγους άσκησης κοινωνικής πολιτικής οι τιμές ζώνης είχαν παραμείνει εξαιρετικά χαμηλές επί σειράν ετών.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της στρέβλωσης, αρκεί να αναλογιστεί ότι ως τιμή ζώνης λογίζεται η εκτιμώμενη τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος πρώτου ορόφου σε κάθε περιοχή. Ετσι, με βάση τις τιμές που εφαρμόζει σήμερα το υπ. Οικονομικών, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, στα βόρεια προάστια (ζώνη Α΄), το κόστος αγοράς ενός νεόδμητου υπολογίζεται σε μόλις 1.350 ευρώ/τ.μ., σχεδόν το μισό της πραγματικής τιμής πώλησης που ισχύει στην αγορά. Ως εκ τούτου, ο εκτιμητής που ανέλαβε την περιοχή προτείνει νέα τιμή ζώνης στα 2.500 ευρώ/τ.μ., 85% υψηλότερη της ισχύουσας!

Με δεδομένο ότι η τιμή ζώνης είναι ο βασικότερος παράγων υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν το οικονομικό επιτελείο υιοθετήσει τις προτάσεις των εκτιμητών, θέλοντας πραγματικά να εξισώσει τις τιμές με τις πραγματικές αξίες, η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών θα ήταν σημαντικά υψηλότερη της σημερινής, καθώς το ακίνητό τους θα φορολογηθεί με άλλη κλίμακα, μεγαλύτερου φορολογικού συντελεστή. Στην περίπτωση της περιοχής της Λυκόβρυσης, με βάση τη σημερινή τιμή ζώνης, εφαρμόζεται κλίμακα 3,7 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή ένα ακίνητο των 1.350 ευρώ/τ.μ. και επιφάνειας π.χ. 80 τ.μ. φορολογείται κατ’ αρχάς (πριν από τον υπολογισμό παλαιότητας, ορόφου κ.λπ.) με ΕΝΦΙΑ ύψους 296 ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί όσο πιο νέο και σε υψηλό όροφο είναι το διαμέρισμα. Αν το οικονομικό επιτελείο αποδεχθεί την ισχύουσα εισήγηση για τιμή ζώνης 2.500 ευρώ/τ.μ., τότε ο φορολογικός συντελεστής του ΕΝΦΙΑ αλλάζει και από 3,7 ευρώ/τ.μ. εκτινάσσεται στα 6 ευρώ/τ.μ., ήτοι 480 ευρώ, που αντιπροσωπεύει φόρο 63% υψηλότερο!

Πολλοί μάλιστα είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, καθώς η αξία της περιουσίας τους θα ξεπεράσει το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ. Εν ολίγοις, ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε δυνητικά να είναι υπερδιπλάσιος του σημερινού κι ενώ ήδη, ως γνωστόν, η αστική ακίνητη περιουσία φορολογείται αισθητά περισσότερο από τα υπόλοιπα ακίνητα της χώρας. Ουσιαστικά, δηλαδή, η υπερφορολόγηση των ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ θα ήταν δεδομένη, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνολική επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού του φόρου αυτού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι άδικος. Εκτός από την υπερφορολόγηση των ακινήτων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, οι ειδικοί έχουν επισημάνει και το ότι ο ΕΝΦΙΑ βασίζεται σε έναν «αντεστραμμένο» συντελεστή παλαιότητας, βάσει του οποίου τα παλαιά ακίνητα φορολογούνται σαν καινούργια, ενώ στα ήδη νεόδμητα επαυξάνεται ακόμα περισσότερο ο φόρος.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates