Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ: ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!!

 Του Γιώργου Νικολακόπουλου*


Το 2021 θα ξεκινήσει με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, το σχέδιο του οποίου αν δεν βελτιωθεί θα οδηγήσει δυστυχώς σε δραματικές καταστάσεις!

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στις προτάσεις της επί του σχεδίου, το οποίο είναι υπό διαβούλευση, του “Κώδικα Διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας”:

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του νομοθετήματος είναι:

Η παντελής έλλειψη προστατευτικών διατάξεων για την κύρια κατοικία του οφειλέτη.

Η ρευστοποίηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Η μετατροπή μέρους του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία, που στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου μισθού/σύνταξης.

Η ένταξη στην πτωχευτική περιουσία (ρευστοποιήσιμη περιουσία) κάθε ακινήτου ιδιοκτησίας του οφειλέτη το οποίο έτυχε τυχόν προστασίας με απόφαση δικαστηρίου κατ’εφαρμογή του ν.3869/2010 (ν. Κατσέλη).”

Ως εκ τούτου δεν είναι υπερβολή να προβλέψουμε ότι το ανωτέρω σχέδιο νόμου, εφόσον δεν τροποποιηθεί, θα δημιουργήσει αδιέξοδα σε πολλούς συμπολίτες μας και δεν συνάδει με την πρόνοια που πρέπει να επιδείξει το κράτος για τους πληττόμενους πολίτες, εξαιτίας της επικείμενης δεύτερης οικονομικής κρίσης λόγω του covid-19!

*Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates