.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΑ !!! ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ...ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ !!!

 


550 μέρες κατά μέσο όρο για να ολοκληρωθεί μια δίκη σε πρώτο βαθμό στην Ελλάδα


Αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στην Ε.Ε. στον χρόνο διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων αλλά και στην αδυναμία διαχείρισης του συνόλου των υποθέσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το δικαστικό σύστημα.

Η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει και τον υψηλότερο χρόνο ολοκλήρωσης υποθέσεις σε πρώτο βαθμό τόσο σε διοικητικές υποθέσεις όσο και σε αστικές και εμπορικές. Οι αρνητικές αυτές διαπιστώσεις για την χώρα μας καταγράφονται στον πίνακα «2020 EU justice Scoreboard» τον οποίο δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο» και τη δημοσιογράφο Σοφία Σπίγγου, η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα και η ανεξαρτησία είναι οι παράμετροι ενός αποτελεσματικού συστήματος Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με σειρά σημαντικών μελετών, έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην οικονομία μιας χώρας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσφέρει στοιχεία για αρκετές κατηγορίες, ενώ διατήρησε αρνητικές πρωτιές και υψηλές θέσεις σε κατηγορίες, όπως ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων αλλά και η αδυναμία διαχείρισης του συνόλου των υποθέσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το δικαστικό σύστημα.

Για το 2018 ο μέσος όρος ήταν περίπου 55ο ημέρες καταγράφοντας αύξηση από το 2012, όπου μέσος όρος ήταν περίπου στις 450 ημέρες. Αντίστοιχα, η χώρα μας διατηρεί τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο για την πλήρη ολοκλήρωση μιας υπόθεσης, δηλαδή προκειμένου να περάσει από τα δικαστήρια και των τριών βαθμίδων.

Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο χρόνος για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων. Για την ακρίβεια, παρά τη σημαντική μείωση από το 2012, όπου απαιτούνταν 1500 ημέρες, ο αριθμός εκκρεμών υποθέσεων παραμένει από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. για το 2018 περίπου 600 ημέρες.

Σφηνωμένα τα δικαστήρια

Βάσει των στοιχείων του 2012 αφού έκτοτε η χώρα μας δεν παρείχε άλλα στοιχεία η Ελλάδα παραμένει στον ίδιο παρανομαστή και στη διαχείριση των δικαστηρίων του όγκου των υποθέσεων που εισέρχονται σε αυτό. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, χωρίς να έχει προσκομίσει νεότερα στοιχεία την τελευταία πενταετία, με ποσοστό περίπου 70%, που σημαίνει ότι τα δικαστήρια επιλύουν λιγότερες υποθέσεις από τον αριθμό εισερχόμενων περιπτώσεων.

Σημαντική μείωση εμφανίζεται στον αριθμό εκκρεμών αστικών και εμπορικών υποθέσεων της χώρας από το 2012 μέχρι το 2018 αν και ακόμη διατηρεί την τέταρτη χειρότερη επίδοση, ενώ υψηλός παραμένει κι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, που παρά την αξιοσημείωτη μείωση από το 2012, παραμένει με αρκετή διαφορά ο υψηλότερος στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς επίλυσης διοικητικών διαφορών, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Ιταλία στην τρίτη.

Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες (Κύπρος, Κροατία και Λουξεμβούργο) που δεν έχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα στο κοινό.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates