.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ: ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ !!!Εκκρεμούν οι έλεγχοι και κινδυνεύουν με παραγραφή 1.219 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και στο πρώτο τετράμηνο έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε μόλις 31Φρέναραν οι φορολογικοί έλεγχοι των offshore εταιρειών των εμβασμάτων καθώς και των “φορολογουμένων μεγάλου πλούτου”, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής , ο κίνδυνος παραγραφής τους και απώλειας εσόδων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, είναι τεράστιος.

Την ώρα που οι υποθέσεις συσσωρεύονται και έχουν ξεπεράσει τις 1.200, οι έλεγχοι που ολοκληρώνονται είναι ελάχιστες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Απρίλιο, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μίας(!) μόνο υπόθεσης.

Πρόκειται για τους ελέγχους που διεξάγει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η συγκεκριμένη κατηγορία, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, περιλαμβάνει ελέγχους “αυτοαπασχολούμενων και ατόμων μεγάλου πλούτου, Offshore εταιρειών και Εμβασμάτων”.

Σημειώνεται, ότι όσο καθυστερούν οι έλεγχοι, οι συγκεκριμένες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή, εάν περάσει η πενταετία, ή η δεκαετία, όπως συνέβη με χιλιάδες υποθέσεις των λιστών Λαγκάρντ , Μπόργιανς και των Εμβασμάτων. Ειδικά η αντιμετώπιση της λίστας Μπόργιανς, αποτελεί μνημείο συγκάλυψης των εμπλεκομένων σε αυτή.

Η κατηγορία “αυτοαπασχολούμενων” περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλους τζίρους, (βασικά γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.). Οι έλεγχοι των offshore αφορά σε άτομα τα οποία έχουν μετοχική εμπλοκή σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ οι έλεγχοι των “εμβασμάτων” αφορούν σε κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, ατόμων με που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Οι εντολές ελέγχου δίδονται είτε από τις φορολογικές αρχές είτε από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Σύμφωνα με την πάγια πρακτική της ΑΑΔΕ, το βάρος πέφτει στις υποθέσεις τις οποίες στέλνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών, ενώ καθυστερούν οι έλεγχοι των υπολοίπων υποθέσεων.

Οι υποθέσεις που προέρχονται από εντολές των εισαγγελικών αρχών και εκκρεμούσαν ήταν 50 τον Ιανουάριο και μειώθηκαν σε 36 τον Απρίλιο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates