Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ !!!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Φοβούνται ιδίως τα ρυθμισμένα, που όμως έτσι κι αλλιώς "έσκαγαν" και χωρίς τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αφού οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι μη βιώσιμες !!!Προβληματισμό προκαλεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών το χαρτοφυλάκιο των δανείων των νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχει ρυθμιστεί και έχει μπει σε καθεστώς αναστολής δόσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, τα οποία εφαρμόζουν ήδη οι τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr πως παρότι μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, η μεγάλη ανησυχία «εντοπίζεται στα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί αλλά και σε όσα έχουν ρυθμιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια παραπάνω από μία φορά».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια επίφοβη δεξαμενή δανείων καθώς «προ της πανδημίας, για το 37% των μακροχρόνια ρυθμισμένων δανείων αλλά και το 66% των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων, η απορρύθμιση εμφανιζόταν μόλις ένα 3μηνο μετά την έναρξη της ρύθμισης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονταν προ κορωνοϊού σε 40% και 79%, αντίστοιχα, σε χρονικό ορίζοντα 1 έτους από την εφαρμογή της ρύθμισης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία, τα δάνεια που τελούσαν τον Φεβρουάριο του 2020 σε καθεστώς ρύθμισης ανέρχονταν περίπου στα 25 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανεργία

Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των δανειοληπτών που έχουν ρυθμισμένα δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετώπιζαν και προ Covid-19 εισοδηματική πίεση, είναι σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, η πορεία της ανεργίας. «Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας τους επόμενους 6-7 μήνες καθώς αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη εκτός εργασίας στα επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τις τουριστικές υπηρεσίες και την εστίαση», αναφέρει η ίδια πηγή.

πηγη-περισσοτερα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates