Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΠ !!!

Η ΔΕΗ "ΞΕΧΑΣΕ" ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΓΚΛΗΣΗ....
Σημειωτέον η ΔΕΗ ούτε και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής...Οριστική αυλαία με παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ για τις αποκαλούμενες «χρυσές» επιχορηγήσεις της ΔΕΗ έριξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Κι αυτό διότι μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα, απαιτείται δήλωση – παρασταση κατηγορίας από τη ΔΕΗ για την πρόοδο της υπόθεσης στα δικαστήρια, διαφορετικά μετά την παρέλευση 4μηνης προθεσμία έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου.


Μπαράζ αθωώσεων πρωτόδικα

Η υπόθεση που είχε πολιτογραφηθεί από τα ΜΜΕ ως «ΔΕΗ Travel»και εφέρετο να ζημίωσε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης, για το οποίο βαρύνονταν επτά άτομα, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, όπου είχαν οδηγηθεί σε αθώωση, είτε για λόγους ουσίας, είτε λόγω παραγραφής 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους.

Όλοι είχαν τότε οδηγηθεί στο εδώλιο, ανάμεσα τους και συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, όπως οι Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος, για τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ την τριετία 2008-2011. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο οδηγήθηκαν αρχικά σε δίκη 59 άτομα (σ.σ ένας απεβίωσε) τα χρήματα δόθηκαν παρανόμως στον συνδικαλιστικό φορέα για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο για πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα, ακόμη και για πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχους μόνο 7 πρώην συνδικαλιστές για το αδίκημα της απάτης, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50, γεγονός που έριξε πολύ την ποινή τους.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν τότε σε όσους κηρύχθηκαν ένοχοι, (οι Νίκος Φωτόπουλος, ο Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, οι Παύλος Βαρλάμος, Αργύρης Παπαγεωργίου, Κων/νος Κατσαρός και Ευάγγελος Μπουζούλας ) ξεκινούσαν από τρία χρόνια φυλάκιση και φτάνανε έως τα 5 χρόνια κάθειρξη, δίνοντας στην έφεση τους ανασταλτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ο Νίκος Φωτόπουλος είχε στο πρωτόδικο δικαστήριο αθωωθεί για το δάνειο που χορήγησε η ΔΕΗ στην ΓΕΝΟΠ ύψους 500.000 ευρώ, καθώς το ποσό είχε επιστραφεί στην επιχείρηση.

Τα στελέχη της ΔΕΗ που είχαν προσέλθει και καταθέσει τότε στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων, ανάμεσα τους και ο τότε πρόεδρος της, είχαν δηλώσει ότι καμία απολύτως ζημία δεν είχε υποστεί η επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Εξάλειψη του αξιοποίνου

Ωστόσο, το δικαστήριο χθες κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη, αφού η ΔΕΗ δεν ζήτησε την συνέχιση της υπόθεσης ούτε και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού κώδικα που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/7/19, σύμφωνα με το άρθρο 464 (νόμος 4637/2019) το οποίο ορίζει ότι «εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή μηνυσης αντικείμενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται η έγκληση στον παρόντα κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται μόνο εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδο τους».

Οι πρώην συνδικαλιστές άκουσαν από το στόμα του προέδρου του δικαστηρίου ότι, «επειδή σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των 4 μηνών θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εξαλείφεται το αξιόποινο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 114παρ. 1Π.Κ.».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates