Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 700 ΔΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΔΑΝΕΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η FED !!!
Ορια στην καταβολή μερισμάτων και απαγόρευση στην επαναγορά μετοχών τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο έθεσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε 33 τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τη διενέργεια των stress test, από τα οποία προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες ενδέχεται να σημειώσουν απώλειες ύψους 700 δισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια και συνεπώς να αγγίξουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί φορείς κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η Fed δεν απαγόρευσε εξ ολοκλήρου την καταβολή μερισμάτων. Εθεσε όμως όρια σε μία ομάδα αμερικανικών τραπεζών: τα μερίσματα του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που καταβλήθηκαν το 2019 και χαμηλότερα από τα μέσα έσοδα των τραπεζών τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Σύμφωνα με τη Fed, η απόφαση σχετικά με τα μερίσματα του τετάρτου τριμήνου και του 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στην αμερικανική οικονομία.

«Εάν το απαιτούν οι συνθήκες, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία των ΗΠΑ και το τραπεζικό σύστημα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Fed, Ράνταλ Κουάρλς. Οσον αφορά τις επαναγορές μετοχών, αξίζει να σημειωθεί πως οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τις είχαν ήδη απαγορεύσει εθελοντικά μέχρι τον Ιούλιο, δεδομένης της διάχυτης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η Fed έθεσε νέα ελάχιστα όρια στην κεφαλαιακή επάρκεια των αμερικανικών τραπεζών, τα οποία θα κοινοποιηθούν τη Δευτέρα. Ο Τζέραλντ Κάσιντι, αναλυτής της RBC, άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στους Financial Times, πως μόνον η Goldman Sachs βρίσκεται κάτω από το νέο όριο. Ωστόσο, επεσήμανε πως η απόκλιση είναι «πολύ μικρή» και η τράπεζα θα μπορέσει με σχετική ευκολία να τη διορθώσει μέχρι την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fed σχετικά με την επίπτωση του κορωνοϊού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, 33 τράπεζες ενδέχεται να σημειώσουν απώλειες ύψους 700 δισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περίπου 560 δισ. δολάρια. Υποθέτοντας ότι οι τράπεζες αυτές δεν θα καταβάλουν μερίσματα μέχρι το τέλος του έτους, η Fed αναμένει πως ο δείκτης βασικού κεφαλαίου θα υποχωρήσει από 12%, που βρισκόταν στο τέλος του 2019, στο 7,7% φέτος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates