Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

Γ.ΖΑΝΙΑΣ: ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ...ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ 20 ΔΙΣ !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΑ...
Βεβαίως, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει επίσης σε ποιους θα τα δώσουν οι τράπεζες...εάν τελικά τα δώσουν !!!


Δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Ζανιάς εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σωστό να λέγεται πως δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες ενώ αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια. Η κατάσταση είπε θα είναι διαχειρίσιμη και υπενθύμισε πως τώρα πια υπάρχει τεχνογνωσία ενώ περιμένουν και γρήγορη ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επισήμανε πως καμία κρίση δεν είναι ποτέ ίδια με την άλλη και τόνισε πως οι τράπεζες μπήκαν σε αυτή την κρίση με πολύ καλή ρευστότητα και θα είναι μέρος της λύσεως που προβάλλεται μπροστά μας. Αυτή η κρίση δεν είναι τραπεζοκεντρική, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, είναι παγκόσμια και η ταχύτητα με την οποία υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα είναι πρωτοφανής.

Η επιρροή των ΜΜΕ και το γεγονός πως όλοι είναι ενημερωμένοι και αντιδρούν ταυτόχρονα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Εξαιτίας, δε, της παγκοσμιοποίησης, τα συμπτώματα αυτής της κρίσης μπορεί να τα ξαναδούμε, επισήμανε ο τραπεζίτης. Οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση, δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2008, τώρα έχουν κεφάλαια και ρευστότητα.

Τις ελληνικές τράπεζες τις έκανε η κρίση του 2015 πολύ πιο έτοιμες τεχνολογικά, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ενώ αναφέρθηκε και στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που πρώτη φορά συζητά η Ευρώπη. Οι τράπεζες βγάζουν λεφτά μόνο όταν δίνουν δάνεια, δεν θέλουμε να κρατάμε τα χρήματα στα συρτάρια μας, τόνισε ο Γιώργος Χατζηνικολάου. «Θα ενισχύσουμε την οικονομία όσο μπορούμε σε αυτή τη συγκυρία», επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει τους κανόνες δικαίου που θα διέπουν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα. Η αποδυνάμωση του κανόνα δικαίου δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και της ευρωζώνης προϋποθέτει ενιαία αγορά. Όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι απαραίτητη τόσο η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση όσο και η τραπεζική ολοκλήρωση. Για να υπάρξει αυτή η τραπεζική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση χρειάζονται κανόνες δικαίου. Η ΕΕ λειτουργεί ως κράτος δικαίου. «Χρειαζόμαστε ένα χρηματοπιστωτικό δίκαιο και ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό δίκαιο για την ολοκλήρωση» επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση στους κανόνες αυτούς και ίση μεταχείριση στην πρόσβαση. Και πριν από την πανδημία η ευρωζώνη δεν είχε καταφέρει να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης και πληθωρισμού που ήθελε και η κρίση χειροτερεύει τα πράγματα. Η ΕΕ έχει μόνο εν μέρει το οπλοστάσιο για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε το μεγάλο ζήτημα των κανόνων που προστίθενται και οι οποίοι δεν προέρχονται από τα κράτη αλλά είναι κανόνες που παράγονται από ιδιωτικούς φορείς παραλλήλως (π.χ οίκοι αξιολόγησης). Και κάποιες φορές τείνουν να υπερκεράσουν και τους κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.


πηγη-περισσότερα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates