Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΝΕΕΣ "ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ" ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ...ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ !!!Επιστρέφουν στις εσωτερικές αγορές για να διασωθούν με τα λεφτά των φορολογουμένων !!!

Η πανδημία του κορωνοϊού αναθέρμανε τα πατριωτικά αισθήματα ανά την υφήλιο και οι τράπεζες, άλλοτε πρωταγωνίστριες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και εξωστρέφειας, υποστέλλουν άρον-άρον τις σημαίες ευκαιρίας (ευκαιρίας για… ακόμη γρηγορότερο πλουτισμό).

Με τα ρολά της παγκόσμιας οικονομίας κατεβασμένα, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προβάρουν λουκέτα και με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ελεύθερη πτώση, η τύχη των τραπεζών επαφίεται και πάλι στον πατριωτισμό των φορολογουμένων.

Η Intesa Sanpaolo, που εδρεύει στην πλούσια πλην γονατισμένη από τον ιό Λομβαρδία, έχει σηκώσει την «τρικολόρε» και τραγουδά τα «Αδέλφια της Ιταλίας» (εθνικός ύμνος της Ιταλίας), καθώς θα χρειαστεί και τη συνδρομή των απείρως φτωχότερων αλλά και ελάχιστα πληγέντων από την πανδημία φορολογουμένων του Νότου για να επιβιώσει.

«Παγώνουν» τα σχέδια

Στη Φρανκφούρτη η Deutsche Bank επίσης εγκαταλείπει τις επεκτατικές της βλέψεις στην Ινδία και απευθύνεται και πάλι στον πατριωτισμό των Γερμανών. Και η εδρεύουσα στο Πεκίνο Bank of China «παγώνει» την επέκτασή της στη Μέση Ανατολή, ενώ η Bank of America, μια από τις αμερικανικές τράπεζες με μεγάλη δραστηριότητα στην Ευρώπη, ενώνει τη φωνή της με εκείνη του προέδρου Τραμπ για να διακηρύξει «πρώτα η Αμερική»!

«Περιμένουμε μια ισχυρή τάση επιστροφής των τραπεζών στις εσωτερικές αγορές τους. Οι κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια οργανώνονται σε εθνική βάση και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα εξυπηρετήσουν πρώτα και πρωτίστως τις εγχώριες επιχειρήσεις» δήλωσε στο Bloomberg η Αλεξάντρα Ανέτσκε, διαχειρίστρια κεφαλαίων της Union Investment στη Φρανκφούρτη.

Πακτωλός κεφαλαίων

Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητος. Και με την πραγματική οικονομία των χωρών να έχει αναδειχθεί το μεγάλο θύμα της υγειονομικής κρίσης, η αρωγή που ετοιμάζονται να χορηγήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις προς τις εγχώριες τράπεζες θα είναι άνευ προηγουμένου.

Πόσω μάλλον που, όπως σημειώνει ο Γιαν Σίλμπαχ της Deutsche Bank, «πολλές τράπεζες δεν είχαν ακόμη συνέλθει πλήρως από την προ δεκαετίας χρηματοπιστωτική κρίση».

Αν και πολλές τράπεζες με διεθνή παρουσία, όπως οι JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, HSBC ή και η BNP Paribas (η μοναδική ευρωπαϊκή τράπεζα που δεν μείωσε την παρουσία της στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση), διακηρύσσουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον διεθνή τους προσανατολισμό, «είναι αναγκασμένες να μετατραπούν σε διαύλους στήριξης των εθνικών οικονομιών από τις κυβερνήσεις» σημειώνουν οι Στίβεν Εϊρον και Γιαλμάν Οναράν του Bloomberg.

Διότι μέσω αυτών θα χρηματοδοτηθούν οι παραπαίουσες επιχειρήσεις. «Εξάλλου τα επιτόκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι τόσο χαμηλά που τα περιθώρια κερδών των τραπεζών είναι περιορισμένα» προσθέτουν οι αρθρογράφοι.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates