Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΡΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ !!!

ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΩΝ
Μια νίκη των δικηγόρων αφού ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για διατήρηση της «προφορικότητας» στις δίκες, ενώ ταυτόχρονα κερδίζουν και το δικαίωμα να λαμβάνουν ένορκες βεβαιώσεις αυξάνοντας την δικηγορική ύλη , περιλαμβάνει η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προχθές.
Η τροπολογία η οποία αφορά στο άνοιγμα των Δικαστηρίων έρχεται να εκσυγχρονίσει πληθώρα διαδικασιών στην πολιτική δίκη, εισάγοντας τη Δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή.

Ενημέρωση με email

Με το νέο νομοσχέδιο ενεργοποιείται η ενημέρωση μέσω e-mail και η πλήρης λειτουργία του συστήματος solon.gov.gr

Συγκεκριμένα:

  • Επαναπροσδιορίζονται αυτόματα όλες οι ματαιωθείσες υποθέσεις, οι οποίες δε δικάσθηκαν μέχρι 31/05/2020, για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση των πληρεξούσιων δικηγόρων για τη νέα δικάσιμο είτε μέσω αποστολής στο e-mail τους είτε με ανάρτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα solo.gov.gr
  • Αναβάλλονται αυτεπάγγελτα και ισχύει ο ίδιος αυτοματοποιημένος τρόπος ενημέρωσης των δικηγόρων για όσες υποθέσεις δικάζονται με την παλαιά τακτική και δεν κατατέθηκαν προτάσεις λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
  • Δημιουργείται νέο σύστημα αναβολής υποθέσεων χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων την ημέρα του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα μέσω κατάθεσης δηλώσεων την προηγούμενη της δικασίμου ημέρας να αναβληθεί η υπόθεση.
  • Δυνατότητα να προταχθούν οι υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει εξέταση μάρτυρα.
  • Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων και η λήψη ένορκων βεβαιώσεων ενώπιον των δικηγόρων και όχι ενώπιον των συμβολαιογράφων όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
  • Αυτοδίκαιη παράταση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών.

Ένορκες Βεβαιώσεις πλέον από Δικηγόρους

Το υπουργείo Δικαιοσύνης στη νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή φαίνεται πως έρχεται να εξισορροπήσει την αδικία , που όπως λένε, υπέστησαν οι δικηγόροι με το voucher, αυξάνοντας ουσιαστικά τη δικηγορική ύλη.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κων/νος Γώγος συγκεκριμένα, έρχεται να αποδώσει στους Δικηγόρους τη δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία αυτή είχε δοθεί στους Συμβολαιογράφους με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη νέα τακτική διαδικασία. Όπως αναφέρει «στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο είχε αυξηθεί το κόστος των διαδικαστικών ενεργειών πριν η υπόθεση καταλήξει για εκδίκαση. Η νέα διάταξη διατηρεί το θεσμό, παρέχεται όμως η δυνατότητα η λήψη της ένορκης να γίνει ενώπιον Δικηγόρου, αυξάνοντας την ταχύτητα του θεσμού. Παράλληλα, σαφώς και δίνεται επιπλέον ύλη στους Δικηγόρους διορθώνοντας τη σχετική αδικία».

Το νομοσχέδιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τη δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαμονής του μάρτυρα, πλην των πληρεξούσιων δικηγόρων των διαδίκων, καθώς και τον τρόπο χορήγησης των σχετικών αντιγράφων».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates