Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020

ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΩΣ 60% ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ !!!

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ...ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Ενώ πτώση 14% στη ζήτηση ρεύματος κατέγραψε τον Απρίλιο ο ΑΔΜΗΕ !!!Πρωτόγνωρη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα ανεπίσημα στοιχεία να δείχνουν τεράστια πτώση της ζήτησης αλλά και σημαντική μείωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Απρίλιο, τον μήνα του γενικευμένου lockdown της οικονομίας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όπως την καταμετρά ο ΑΔΜΗΕ ήταν μειωμένη κατά 14%. Παράλληλα, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για τον ίδιο μήνα, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να έχουν απώλειες εσόδων από τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 20% με 30%, ενώ με ορισμένες επιχειρήσεις το ποσοστό αγγίζει ακόμη και το 60%.

Η ζήτηση

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που καταγράφουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν για τον Απρίλιο πτώση της τάξης του 14% έναντι του περσινού μήνα. Σε σχέση με τον Μάρτιο η διαφορά είναι τεράστια. Πριν από δύο μήνες η ζήτηση μειώθηκε μόλις 1,8%, όπως έδειξε το επίσημο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Διαχειριστή.

Μεγάλη ήταν η βουτιά της ζήτησης του ρεύματος από τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση. Πηγές σημειώνουν ότι τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, ανήλθε στο 23%. Μέγεθος το οποίο αποτυπώνει το κλείσιμο (αναστολή λειτουργίας) μεγάλων βιομηχανιών-καταναλωτών ρεύματος αλλά και τον περιορισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων πάλι μεταποιητικών επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν περικόψει τη ζήτηση κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά η υψηλότερη μείωση στη συνολική ζήτηση ρεύματος που κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ ήταν τον Ιούλιο του 2013 και αυτή ανήλθε στο 12%.

Οι εισπράξεις

Η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό και με την απώλεια εισπράξεων, είτε εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης είτε της αδυναμίας καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς, έφερε και μείωση των εισπράξεων από λογαριασμούς ρεύματος. Οπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε από 20% έως και 60%. Αυτή η απόκλιση αποδίδεται και στο είδος του πελατολογίου που έχει η κάθε εταιρεία.

Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ φέρεται να είχε μείωση της τάξης του 15% με 20% στα έσοδά της κι αυτό καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών που προμηθεύει ρεύμα προέρχεται από τα νοικοκυριά. Τον Απρίλιο, οι οικογένειες έμειναν σπίτι εξαιτίας της απαγόρευσης, έκαψαν… ρεύμα και ταυτόχρονα, όπως λένε οι πληροφορίες, πλήρωσαν σε σημαντικό βαθμό τους λογαριασμούς τους.

Αρκετοί ιδιώτες προμηθευτές έχουν πελάτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατανάλωση ήταν μηδενική, τα ποσά που εισέπραξαν ήταν λιγότερα, ενώ κάποιοι από αυτούς, εξαιτίας της απώλειας εσόδων, δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς.

Η κατάσταση στην αγορά ρεύματος δείχνει να μη βελτιώνεται τους επόμενους μήνες, με δεδομένες τις εκτιμήσεις πως έως και 100.000 επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν με την άρση του lockdown, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates