Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020

ΥΦΕΣΗ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 10% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΥΦΕΣΗ ΣΟΚ 9,7%
Για να μην ξεχνιόμαστε, ο "γνώστης" της πραγματικής οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, βλέπει 4% και θεωρεί ακραίους όσους βλέπουν +8% !!!Μαύρα σύννεφα για την οικονομία της Ευρώπης που «κλειδώνει» για φέτος σε ύφεση πάνω από 7%. Η πανδημία απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε «ιστορική ύφεση» στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

Στη χώρα μας η ύφεση θα αγγίξει το 10% αρκετά πάνω από τις προβλέψεις που αποτυπώνονται στο δυσμενές σενάριο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προέβλεπε ύφεση -7,9% του ΑΕΠ, με την έκθεση της Κομισιόν να ανεβάζει το ποσοστό στο 9,7% προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Αντίθετα, στο πιο αισιόδοξο σενάριο του ΥΠ.ΟΙΚ., προβλέπεται ύφεση -4,7% και έλλειμμα ύψους -1,9%. Αμφότερα τα σενάρια περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απέστειλε (μαζί με το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων) το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μιλήσει για δύο σενάρια, με το αισιόδοξο να εκτιμά την ύφεση στο 4%, ενώ το απαισιόδοξο να προβλέπει ύφεση το πολύ 8%. Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αν υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας, η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 13%. Προηγούμενες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, έκαναν λόγο για ύφεση μεταξύ 5-10%.

Τα καλά νέα έρχονται για την επόμενη χρονιά (2021) όπου σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις η χώρα μας αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 7,9% όμως δεν είναι αρκετή για να καλυφθεί η «χασούρα» του 2020.

Η κρίση του κοροναϊού κινδυνεύει να επιδεινώσει τις οικονομικές και κοινωνικές διαιρέσεις εντός της ΕΕ και να απειλήσει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέποντας βαθιά ύφεση της οικονομικής παραγωγής φέτος .

Οι προβλέψεις δείχνουν πόσο ευάλωτος είναι ο Νότος απέναντι στην κρίση που προκλήθηκε από την Πανδημία. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα χάσουν πάνω από 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους φέτος, αντίθετα, το ΑΕΠ της Πολωνίας θα μειωθεί κατά 4,3%, πριν ανακάμψει κατά τα ίδιο ποσοστό την επόμενη χρονιά.
⇒ Και οι 19 χώρες ης ευρωζώνης αναμένεται να παραβιάσουν φέτος το όριο του 3% για το έλλειμμα.


Ιταλία: το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη

Σχεδόν στο 160% προβλέπει η Κομισιόν ότι θα εκτιναχτεί φέτος το δημόσιο χρέος της Ιταλία, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, λόγω της κρίσης.

Οι πρώτες προβλέψεις των Βρυξελλών από την έναρξη της πανδημίας μπορεί να δυσκολέψουν κι άλλο την πορεία των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που ήδη δοκιμάζονται στις αγορές, μετά και τη χθεσινή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Ιταλίας: Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 158,9% του ΑΕΠ φέτος πριν μειωθεί λίγο το 2021, ένα μεγάλο άλμα από το ήδη μεγάλο χρέος του 134,8% που κατέγραψε το 2019 και το υψηλότερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη προέβλεπε στα τέλη Απριλίου δημόσιο χρέος 155,7%.

Μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. η Ιταλία στο θέμα του χρέους είναι δεύτερη μετά την Ελλάδα, για την οποία προβλέπεται ότι θα εκτιναχτεί στο 200% φέτος. Το 2021, η Κομισιόν προβλέπει ότι το ιταλικό χρέος θα μειωθεί στο 153,6% του ΑΕΠ.

Όσο για το έλλειμμα, η εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι θα αυξηθεί στο 11,1%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates