Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020

ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ !!! Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ FAST TRACK ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BAD BANK !!!

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 7 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤτΕ & ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ φωνάζουμε από το 2013 ότι, οι 4 συστημικές τράπεζες πρέπει να συγχωνευθούν σε 1, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος, οι φορολογούμενοι, να συνεχίσουμε να συντηρούμε 4 χρεοκοπημένες τράπεζες και, στην συνέχεια, η νέα τράπεζα που θα προέλθει από τις συγχωνεύσεις, να σπάσει σε καλή και κακή. Στην κακή να μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να εκκαθαριστούν και, για την καλή, να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, με ελάχιστη απαιτούμενη ΑΜΚ 50 Δις, προκειμένου η κεφαλαιοποίησή της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης της ανάκαμψης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, πετάχτηκαν στην μαύρη τρύπα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος 100δες Δις διασώσεων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα !!! Στουρνάρας: Γρήγορα να υπάρξει bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ ΕΚΤ και Κομισιόν για τη δημιουργία «bad bank» στην Ευρωζώνη, γράφουν οι Financial Times - Γιατί αντιδρούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Oι Financial Times με δημοσίευμα τους αποκάλυψαν πως αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν κάνει συνομιλίες με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην Ευρωζώνη για την απομάκρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ τοξικών χρεών από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το σχέδιο δημιουργίας bad bank προωθείται από την ΕΚΤ, καθώς στην κεντρική τράπεζα ανησυχούν πως η πανδημία θα προκαλέσει νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζοντας την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Κατά τους FT, οι σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη μεταξύ EKT και Κομισιόν με τις Βρυξέλλες να αντιτίθενται στην ιδέα.

Η πρόταση -γραφουν οι FT- αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου οι αξιωματούχοι διστάζουν να παραιτηθούν από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες μόνο αφού εφαρμοστεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία επιβάλλει ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων τους.

Οι FT στο δημοσιευμα τους έχουν και σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε: «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα NPL. Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Κομισιόν, με τους πρώτους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις κεφαλαιαγορές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης τοξικών δανείων, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Προστίθεται όμως οτι πηγές που παρακολούθησαν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της επιτροπής δεν απέκλεισαν την επανάληψή τους σε μεταγενέστερο στάδιο της πανδημίας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει οτι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Eυρωζώνη και αποτελεί κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15 που ώθησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το Eυρωζώνη. Οι ελληνικές τράπεζες τα τέσσερα χρόνια έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια τους περίπου κατά 40% . Ωστόσο, αναφέρεται οτι τα σχέδια από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ NPL - σχεδόν το ήμισυ του συνόλου - πιθανόν να ανακοπούν από την κρίση του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ
https://www.protothema.gr/economy/article/997784/stournaras-grigora-na-uparxei-bad-bank-gia-ta-kokkina-daneia/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates