.

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ !!!Πλήρης η κατάρρευση...

Σε μία πρωτοφανή κίνηση τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν σήμερα(σ.σ. χθες) κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικές τιμές καθώς η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού οδήγησε ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο(σ.σ. σήμερα).

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Η κοντινή λήξη του συμβολαίου ενέτεινε τις πιέσεις, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το Brent Ιουνίου, το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, έχασε 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο όπου τα futures διαπραγματεύονται ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν. Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει εν μέσω των δρακόντειων μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού. 

"Παράλογο το σκηνικό"

Πηγές της εγχώριας αγοράς πετρελαίου μιλώντας στο Capital.gr χαρακτήρισαν παράλογο το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από το αμερικανικό αργό WTI (West Texas Intermediate). Σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση θεωρείται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. "Προφανώς οι περικοπές που ανακοινώθηκαν από τον OPEC+ δεν έπεισαν την αγορά ότι είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την πτώση της ζήτησης λόγω κορονοϊού. Αντίθετα το brent φαίνεται να κινείται κάπως πιο λογικά. Βεβαίως θα πρέπει να δούμε πως θα ανοίξει η αγορά αύριο(σ.σ. σημερα) το πρωί” καταλήγει στο σύντομο σχόλιό του κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής αγοράς πετρελαίου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates