.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Ο ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ 5 ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...
Τώρα οι τράπεζες Eurobank-Πειραιώς ετοιμάζονται να πουλήσουν τα δάνεια του ομίλου σε μεγάλο fund, αφού πλέον είναι προφανές πως στόχος είναι να αλλάξουν χέρια τα ξενοδοχεία μέσω των κόκκινων δανείων !!!Τι γράφει σχετικά το money-tourism.gr:


Με μια ιστορική απόφαση, την 51/2020, το Εφετείο Δωδεκανήσου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τελεσίδικα απέρριψε τις αιτήσεις των τραπεζών Πειραιώς και EUROBANK, να θέσουν τον όμιλο Κυπριώτη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και να εκποιηθεί εν λειτουργία.

Ο όμιλος που απασχολεί περισσότερα από 850 άτομα, και εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, αν και λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος, είναι ιδιοκτήτης: 

  • πέντε (5) υπερσύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών Ξενοδοχειακών Μονάδων, τεσσάρων και πέντε (4* & 5*) αστέρων, οι οποίες διαθέτουν εν συνόλω 1.522 δωμάτια και 5.079 κλίνες, με τις ονομασίες: «Kipriotis Village», «Kipriotis Hippocrates», «Kipriotis Maris» «Kipriotis Panorama», «Kipriotis Aqualand», καθώς και 
  • δύο (2) υπερσύγχρονων Συνεδριακών Κέντρων με συνολική χωρητικότητα τουλάχιστον 5.500 συνέδρων (και μικρότερων συνεδριακών χώρων), που τυγχάνουν εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη, 
  • ενώ περιλαμβάνει πλήθος άλλων εγκαταστάσεων (μεταξύ των οποίων 12 εστιατόρια 15 πισίνες, 2 χώρους ιαματικών προγραμμάτων και ευεξίας, 15 καταστήματα, 2 θέατρα, 2 υδατοπάρκα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.). 

Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις ευρίσκονται στην Κω (περιοχή Ψαλίδι), με την συνολική επιφάνεια των κτιριακών / ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων να ανέρχεται σήμερα σε 133.235 τ.μ., τα οποία εκτείνονται επί οικοπεδικών εκτάσεων επιφανείας 286.586 τ.μ.


Η απόφαση

Με την απόφαση «σταθμό» της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ο ξενοδοχειακός Όμιλος Κυπριώτη, στις 27.02.2020 κρίθηκε και τελεσίδικα, απόλυτα βιώσιμος, σταθερά αναπτυσσόμενος και ικανός να ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις του, παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμόρφωσε την τελευταία δεκαετία η οικονομική ύφεση, η κατάρρευση των διεθνών τουριστικών πρακτορείων, το προσφυγικό πρόβλημα, οι φυσικές καταστροφές και η τραπεζική δικαστική διαμάχη.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για το σύνολο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθώς η μέχρι σήμερα στρατηγική στη διαχείριση των δανείων, από τις τράπεζες, αποσκοπούσε στη ρευστοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων αδιακρίτως βιωσιμότητας ή μη.

Η εν λόγω απόφαση βάζει τουλάχιστον «φρένο», αν όχι οριστικό τέλος στην ατελέσφορη και καταστροφική αυτή τακτική, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Εθνική Οικονομία πρακτική.

Σύμφωνα με την απόφαση, «ο όμιλος Κυπριώτη, είναι βιώσιμη επιχείρηση, σε λειτουργία, κερδοφόρα και έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού της». Μάλιστα, τα συμπεράσματα αυτά του δικαστηρίου, «πιστοποιούνται» από τα business plans που κατέθεσε ο όμιλος και τα οποία έχουν ελεγχθεί από διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες, τις οποίες αποδέχονται οι τράπεζες. Απορρίπτει δε την έφεση των τραπεζών ως «αβάσιμη», ενώ απορρίπτει και τους ισχυρισμούς των τραπεζών για την αξία του ομίλου, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή, «ανέρχεται σε κατ’ ελάχιστο 124.000.000 ευρώ», ποσό που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των τραπεζών, «…ακόμη και υπό την εκδοχή ότι το σύνολο της οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη και απαιτητή»!!!

Την υπόθεση χειρίστηκε η κα. Ευαγγελία Κοτσίδου, του Δικηγορικού Γραφείου Ευαγγελία Κοτσίδου και Συνεργάτες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο, στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης, είναι, όπως ήταν πάντα, η αποπληρωμή του δανεισμού προς τις τράπεζες και στην κατεύθυνση αυτή θα στραφούν όλες οι προσπάθειες, αφού σε καμία περίπτωση δεν ήταν ούτε είναι στις προθέσεις της εταιρίας, η λειτουργία χωρίς την αποπληρωμή των δανείων.

Μάλιστα τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας για το 2018, έδειξαν τζίρος 28,2 εκατ. ευρώ και ebitda 7,5 – 8 εκατ., από 22 εκατ. το 2015 και 5 εκατ., αντιστοίχως, το 2015.

Οι οφειλές του ομίλου στις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 80 εκατ. είναι τα δάνεια και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις. 

Η πρώτη απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι όπως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ είχε δημοσιεύσει το money-tourism.gr, στις 10.12.2018, «Το μονομελές πρωτοδικείο της Κω, με μια πολύ σημαντική του απόφαση, με την οποία μπαίνει στην ουσία των θεμάτων, απέρριψε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την αίτηση που είχαν υποβάλλει, δύο συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Πειραιώς, προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και να εκποιηθεί εν λειτουργία, ο όμιλος Κυπριώτη».

Έγκυροι παρατηρητές, που ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον την έκδοση της απόφασης, τόνισαν τότε: «Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.», κατά των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, καταδεικνύεται ότι το τοπίο της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση, οφείλει να μεταβληθεί άρδην προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της διατήρησης των θέσεων εργασίας, της αναβίωσης του επιχειρείν και της προσέλκυσης ουσιαστικών επενδύσεων στην Ελλάδα, χωρίς τραπεζικούς στραγγαλισμούς, ανεδαφικές προτάσεις (μη) ρύθμισης και καταστροφικές και μειοδοτικές εκποιήσεις επιχειρήσεων».
Το ιστορικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σφοδρή αντιδικία των δύο πλευρών, ο όμιλος Κυπριώτη, κατέβαλλε μέχρι το 2016 τα συμφωνηθέντα προς τις τράπεζες, ενώ στην αίτηση των τραπεζών αναφέρονται και γίνεται επίκληση των οικονομικών στοιχείων παρελθουσών χρήσεων και συγκεκριμένα των ετών 2014, 2015 και 2016, όταν το νησί και ο Τουρισμός είχαν πληγεί από το μεταναστευτικό.


Η εταιρία

Η εταιρεία «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.» είναι μία αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται ανελλιπώς επί 31 έτη, από της συστάσεως της κατά το έτος 1987 στον τομέα του τουρισμού.

Η επένδυση αυτή, έχει χρηματοδοτηθεί κατά το ποσό των 55.000.000 Ευρώ με ίδια κεφάλαια της οικογένειας Κυπριώτη, των οποίων η σημερινή πραγματική αξία (εκτοκιζόμενα με ένα μέσο τραπεζικό επιτόκιο), ανέρχεται σε 175.447.066 Ευρώ, ενώ κατά το ποσό των 30.000.000 Ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, που επανεπενδύθηκαν από την οικογένεια Κυπριώτη στην επιχείρηση για την ανάπτυξή της, πλέον επιχορηγήσεων δια των Αναπτυξιακών Νόμων και τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. 

περισσότερα στο

Τι γράφει σχετικά με την πώληση των δανείων του Ομίλου Κυπριώτη το euro2day.gr :

Μονόδρομος κατέστη για τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Κυπριώτη(Eurobank, Πειραιώς) η πώληση των δανείων του, μετά τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματος υπαγωγής του ξενοδοχειακού ομίλου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στο οποίο είχαν εφεσιβάλει οι τράπεζες την πρωτόδικη απόφαση, απέρριψε, με την υπ’ αριθμόν 51/2020 απόφασή του, την αίτησή τους για την υπαγωγή της Κυπριώτης σε ειδική διαχείριση.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η προσοχή των τραπεζών εστιάζεται στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των δανείων του ομίλου Κυπριώτης. Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, στις 14 Οκτωβρίου κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές για δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου, ονομαστικής αξίας 53,3 εκατ. ευρώ, που πουλά η Eurobank.

Μετά και τις βελτιώσεις που επήλθαν, η HIG Capital εμφανίζεται ως φαβορί για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αγοράς των δανείων. Σημειώνεται ότι βάσει των όρων του διαγωνισμού, η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να πωλήσει και τα δικά της δάνεια στην ίδια αποτίμηση με αυτή της Eurobank.

Η απόκτηση του συνόλου των δανείων αποτελεί προϋπόθεση ολοκλήρωσης της όποιας συναλλαγής από την πλευρά του αγοραστή, εκτιμά η αγορά, καθώς μέσω αυτής αποκτά εξασφαλίσεις επί του συνόλου των πέντε ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.522 δωματίων, τις οποίες ελέγχει η Κυπριώτης.

Οι δύο από τις μονάδες είναι πέντε αστέρων (Panorama Hotel& Suites και Maris Suites), ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι τεσσάρων αστέρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort). Οι καταγγελμένες τραπεζικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 110 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates