Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ;;;

ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ  ΚΑΤΑΦΑΤΣΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ !!!
Τώρα που τα ομόλογα και οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αρνητικά επιτόκια, ο μόνος τρόπος για να μην χάσουν οι κάθε λογής Ταμβακάκηδες τα κεφάλαια που διαχειρίζονται, είναι να μας πάρουν τα σπίτια που, στην Ελλάδα, αποδίδουν άνω του 6% !!!
Η μετακύλιση του πλούτου από γενιά σε γενιά πρέπει να μελετηθεί σοβαρά, λέει ο Φ. Ταμβακάκης !!!

Δυσανάλογα τεράστια είναι η αποθησαυρισμένη περιουσία των Ελλήνων για την ικανότητα τους και τα μεγέθη του ΑΕΠ της χώρας. Είναι μεγάλη, αν συνυπολογιστεί η αξία των ακινήτων, η οποία προ κρίσης άγγιζε τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δεν βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών, ήταν όμως είδος αποταμίευσης. Η ιδιοκτησία στο κόσμο άλλαξε σημαντικά ενώ τα κράτη καλούνται να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό και να δώσουν συντάξεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κος Φαίδων Ταμβακάκης, Συνιδρυτής & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Alpha Trust στο συνέδριο για τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑ σε συνεργασία με την Ethos Media.

Τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία Ασφάλισης κατέχουν πάνω από το 10% των μετοχών παγκοσμίως και το 20% των ομολόγων τόνισε o κος Φαίδων Ταμβακάκης εισάγοντας την παράγοντα του κοινωνικού ρόλου των Ταμείων και την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων και όχι μόνο οικονομικών.

Η εξέλιξη των Συνταξιοδοτικών ΤαμείωνΗ εξέλιξη των Συνταξιοδοτικών Ταμείων και η πορεία τους τα τελευταία 20 είναι ανοδική. Βάσει των τελευταίων στοιχείων η αξία των περιουσιακών υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 49,5 τρισεκατομμύρια (+6,4% GAGR) έναντι 23,6 το 2008, σηματοδοτώντας τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο κόσμο. Το συνολικό μερίδιο των Συνταξιοδοτικών Ταμείων Ασφάλισης θα αυξηθεί κάθετα τα επόμενα χρόνια με την είσοδο της Κίνας στην αγορά των Συντάξεων.

Στα δικά μας, τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις στο 0,7%, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν αποταμίευαν. Για χρόνια η κύρια αποταμίευση στην Ελλάδα ήταν το ακίνητο, κυρίως λόγω του ανίσχυρου νομίσματος και της ανασφάλειας. Η αποθησαυρισμένη περιουσία των Ελλήνων δεν είναι μικρή προς το ΑΕΠ της χώρας, αν συνυπολογίσουμε ότι η συνολική αξία των ακινήτων ιδιωτικών και επαγγελματικών πριν από την οικονομική κρίση έφτανε τα 2 τρισεκατομμύρια.

Τα χαρτιά χρέους κατέχουν την μερίδα του λέοντος

Στο κόσμο η κατανομή του χαρτοφυλακίου των Συνταξιοδοτικών Ταμείων το 2019 έχεις ως εξής: 24,4% σε μετοχές, 44,9% σε ομόλογα από 51,5% το 2008, 7,6% σε διαθέσιμα, 8% σε συλλογικές επενδύσεις, 15,1 λοιπές επενδύσεις.

Από τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύεται ότι τα ομόλογα είναι αποταμιευτικό εργαλείο. Ομοίως και στην Ελλάδα με την σύνθεση του χαρτοφυλακίου να αποτελείται 54,7% σε ομόλογα, 11,9% σε μετοχές, 19,1% από συλλογικές επενδύσεις.

Οι επενδύσεις σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν να κάνουν σημαντικά με την διάρθρωση των αγορών και την εντοπιότητα. Σε διεθνές επίπεδο, το ποσοστό των επενδύσεων που γίνονται σε Συνταξιοδοτικά Ταμεία είναι της τάξης του 10% με 20%.

Δύσκολες αποφάσεις

Πέρασε μία χρυσή εποχή 40 ετών. Ποιες ήταν οι αποδόσεις;

Δεν είναι εύκολο να αθροίσεις ετερόκλητα στοιχεία και να εξάγεις συμπεράσματα, σημειώνει ο κος Φ. Ταμβακάκης. Οι επενδύσεις σε χρυσό κατέχουν μερίδιο 10 δισεκατομμυρίων, σε μετοχές 50 και σε ομόλογα 100. Οι επιδόσεις στο κόσμο αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό και το κόστος διαχείρισης ήταν κακές.

Οι αποδόσεις 10 ετίας (1980-2019)κρατικών ομολόγων 40 ετών έχουν ως εξής: Γερμανία -0,28%, Ηνωμένο Βασίλειο 0,94%, ΗΠΑ 2,14%, Ιαπωνία 0,11%.

Σήμερα 13 τρισεκατομμύρια ομόλογα στον κόσμο δίνουν αρνητικές αποδόσεις.

Στις εξαιρέσεις το Επαγγελματικό Ταμείο Οικονομολόγων Μικτό που επενδύει μόνο σε ελληνικούς τίτλους με απόδοση Α/Κ 103,96% και δείκτη Αναφοράς 27,29%. Το Ταμείο κατάφερε να έχει μέση απόδοση 6,6% ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που η μέση ετήσια απόδοση ξεπερνά το 1%..

Η πραγματική αξία της αποταμίευσης

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της μη διαχείρισης τονίζει ο κος Φ. Ταμβακάκης συμπληρώνοντας πως αν αφήσουμε στην τράπεζα το ποσό των 221 ευρώ σε 40 χρόνια θα έχουν μείνει 100. Όλα τα ομόλογα, ωστόσο υπογραμμίζει έχουν αρνητικές αποδόσεις ακόμα και να γράφουν θετικό πρόσημο εστιάζοντας την προσοχή στο τρόπο που μετράται σήμερα ο πληθωρισμός.

Δύσκολα να ανέβουν τα επιτόκια καθώς από το επίπεδο τους έχει όφελος κάθε κράτος σε μονάδες ΑΕΠ στο χρέος του. Για παράδειγμα η Πορτογαλία κάθε χρόνο σε αυτά τα επίπεδα μειώνει το χρέος σε πραγματικούς όρους κατά 2,2%.

Για το τραπεζικό σύστημα ο ίδιος αναφέρει τα fintec βρίσκουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν στο σύστημα.

Ο κος Φ. Ταμβακάκης τέλος αναφέρθηκε στις νέες πολύ πρώϊμες τάσεις και στους βασικούς κανόνες για τα ESG, (ESG A/K 668 δισεκατομμύρια, +58% το 2019), ωστόσο τόνισε πως αν είχε βρεθεί ο χρυσός κανόνας των αποδόσεων «όλοι θα αγοράζαμε εταιρείες με βιοδιασπόμενες συσκευασίες, βιολογικά προϊόντα». Προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι τόσο απλό» .. και είναι πολλά τα θέματα που το μάρκετινγκ τα ανακατεύει, καταλήγοντας ότι η μετακύληση του πλούτου από γενιά σε γενιά πρέπει να μελετηθεί σοβαρά.


ΠΗΓΗ
https://banks.com.gr/tamvakakis-alpha-trust-idioktisia-ston-kosmo-allakse/?fbclid=IwAR0Ms2HUN-zjDFyZxJmNMUK1Uo4qyFnNux2bm5ETS0o8Ao_c1Iqy08r4Pzo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates