Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ΗΠΑ: Ο 2ος ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΟΥΣΑΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ 8η ΚΑΙ 14η ΘΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ...
Υπάρχει κάτι που δεν έχεις καταλάβει ακόμα ;;;
Παρά τις πιέσεις και τη διεθνή εκστρατεία, οι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν να προσφέρουν μυστικό καταφύγιο σε μεγάλο όγκο πλούτου που παραμένει αφορολόγητος ζημιώνοντας χώρες και πληθυσμούς. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν χώρες όπως οι Νήσοι Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή το Λουξεμβούργο, γενικώς χώρες χωρίς ισχυρές οικονομίες ή σημαντικές βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αμαρτωλό τραπεζικό κλάδο τους. Λίγοι μπορούν, όμως, να φανταστούν ότι ο δεύτερος στον κόσμο φορολογικός παράδεισος δεν είναι άλλος από την υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, που προσφέρει μυστικότητα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κεφάλαια που παραμένουν μυστικά, αφορολόγητα και αγνώστου προέλευσης.

Εν ολίγοις παρά την παγκόσμια ισχύ τους σε όλα τα επίπεδα οι ΗΠΑ προσφέρουν σε ιδιώτες επιχειρήσεις αλλά και οργανώσεις, ενίοτε παράνομες, τη δυνατότητα να «φυγαδεύσουν» τα κεφάλαιά τους στις αμερικανικές τράπεζες, να αποφύγουν τη φορολόγησή τους αλλά ακόμη και να ξεπλύνουν χρήμα προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.λπ. Λίγοι μπορούν επίσης να φανταστούν ότι η γνωστή ως χώρα του τραπεζικού απορρήτου Ελβετία έχει σημειώσει πρόοδο υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, έστω κι αν εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις πλέον περίοπτες θέσεις μεταξύ των χωρών που προσφέρουν μυστικότητα και καταφύγιο.

Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση για το 2020 του Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (tax justice network), σύμφωνα με την οποία η διεθνής εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής έχει αποφέρει καρπούς και οι πολιτικές του τραπεζικού απορρήτου και γενικώς της μυστικότητας βρίσκονται γενικά σε υποχώρηση. Την ίδια στιγμή, όμως, επιδεινώνεται η εικόνα χωρών όπως οι ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν το 21,37% της παγκόσμιας αγοράς υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν κάθε είδους μηχανισμούς μυστικότητας και φοροαποφυγής για ξένους τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων αμερικανικών πολιτειών.

Οπως τονίζει το Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη, ορισμένοι από τους μηχανισμούς μυστικότητας που λειτουργούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ανάγονται στο αρκετά μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1970. Τότε συντάχθηκαν οι σχετικές νομοθεσίες για να εξυπηρετήσουν τυχόν δυσκολίες χρηματοδότησης του αμερικανικού κράτους την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, όμως, μεμονωμένες πολιτείες όπως εκείνες του Ντελαγουέαρ ή της Νεβάδας, προσφέρουν μυστικότητα στις σκοτεινές και ανώνυμες εταιρείες-κελύφη με στόχο βέβαια να υπερβούν σε αδιαφάνεια τις γειτονικές πολιτείες.

Σύμφωνα με το Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη, οι ΗΠΑ έχουν επιστρατεύσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να προστατεύσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα έναντι των ξένων φορολογικών παραδείσων. Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν, ωστόσο, ενδιαφερθεί για το γεγονός ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα προσελκύει παράνομες εισροές κεφαλαίων και διευκολύνει τη φοροδιαφυγή. Βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οργανισμών και υπηρεσιών που προωθούν τη διαφάνεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ κατέστη εφαρμόσιμη μόνον όταν η υπερδύναμη υιοθέτησε μονομερώς ανάλογο μοντέλο. Σχεδόν αμέσως, όμως, η Ουάσιγκτον έκανε στροφή 180 μοιρών και έκτοτε αρνείται να ενημερώσει για κάθε ύποπτη συναλλαγή τις Αρχές άλλων χωρών μολονότι εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες από άλλους.

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από όλες τις χώρες στην παγκόσμια αγορά υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με μόνον αντάξιο ανταγωνιστή το Σίτι του Λονδίνου. Οπως επισημαίνει το Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη, η μυστικότητα που προσφέρει η αμερικανική δικαιοσύνη έχει βλάψει τους πολίτες άλλων χωρών, των οποίων η οικονομική και πολιτική ελίτ χρησιμοποιεί την υπερδύναμη για να φυγαδεύσει πλούτο που συχνά έχει αποκτηθεί με αθέμιτο ή και παράνομο τρόπο.


πηγη-περισσοτερα στη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates