Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ: ΕΡΙΞΑΝ ΗΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!!

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΒΙΖΑΣ
Ενώ ετοιμάζονται να ρίξουν επιπλέον 1 δις μέσα στο 2020 !!!


Πάνω από 1 δισ. ευρώ επένδυσαν Κινέζοι σε ακίνητα για την Golden Visa

Σημαντική τονωτική ένεση για την αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί ο θεσμός της Golden Visa,ο οποίος ήδη έχει δώσει στην χώρας μας περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή και για το τρέχον έτος μόνο από τους πολίτες της χώρας του Δράκου αναμένεται να φέρει περί το 1 δισ. ευρώ.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις αγορές ακινήτων με απόκτηση της Golden Visa, με ημερομηνία αναφοράς την 27/12/2019, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τόσο την αυξητική τάση του θεσμού όσο και τους πολίτες τρίτων χωρών που επιλέγουν την χώρα μας αλλά και την πρωτοκαθεδρία των Κινέζων αγοραστών.

Οι Κινέζοι πρωταγωνιστούν στην ελληνική κτηματαγορά με το μερίδιό τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επτά στις δέκα άδειες παραμονής από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, το 2014, και συγκεκριμένα 4.371 επί συνόλου 6.304 εκδόθηκαν για λογαριασμό Κινέζων αγοραστών.

Με βάση το ότι για κάθε άδεια παραμονής απαιτείται επένδυση σε ακίνητο τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι πολίτες έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο βρισκόταν σχεδόν στο 60% και, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς πλέον σχεδόν το 75%-80% των συναλλαγών που σχετίζονται με τη «χρυσή βίζα» γίνεται από τους πολίτες της Κίνας.

Οι Κινέζοι στην Ελλάδα πέρα από την απόκτηση άδειας παραμονής έχουν στήσει ουσιαστικά μια ιδιότυπη, εναλλακτική αγορά real estate, αφού συστήνουν ΙΚΕ, αγοράζουν διαμερίσματα, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες, η ανέγερση των οποίων είχε σταματήσει όταν την αγορά χτύπησε η κρίση, και στη συνέχεια πωλούν τα ακίνητα σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4146/2013 παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Πρόσφατα, το μέτρο επεκτάθηκε και στην αγορά άυλων τίτλων, όπως μετοχών ή ελληνικών ομολόγων. Επί αγοράς ακινήτων, η πληρωμή πρέπει να γίνεται με δίγραμμη επιταγή.

Μετά τους Κινέζους, ακολουθούν με σαφώς λιγότερες άδειες (487) οι Τούρκοι, έπονται οι Ρώσοι με 382, Λιβανέζοι με 148, Αιγύπτιοι με 144 και ακολουθούν πολίτες από Ιράν, Ιράκ, Ουκρανία, Ιορδανία και Συρία.

Αντίστοιχα διαμορφώθηκε και η σειρά των αδειών διαμονής που εκδόθηκαν φέτος συνολικά και για τα μέλη οικογένειας των επενδυτών, καθώς 13.075 άδειες από το σύνολο των 18,616 αφορούσαν σε Κινέζους, 1.342 σε Τούρκους και 1.004 σε Ρώσους. Σημειώνεται ότι άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια. Άρα, ο συνολικός αριθμός αδειών αφορά όλα τα μέλη των οικογενειών.

Σημειώνεται ότι υπολογίζεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εισρεύσει κεφάλαια αξίας 25 δισ. ευρώ στις 20 χώρες της ΕΕ όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα. Το ίδιο διάστημα έχουν πολιτογραφηθεί 6.000 νέοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι επίσης έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 100.000 άδειες διαμονής.

Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα κινείται τόσο ανοδικά με τον θεσμό της Golden Visa είναι ότι το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000€ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία σε 250.000€ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Ισπανία από 500.000€, η Κύπρος 300.000€ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία 350.000 € για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000€ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, η Ανδόρα 400.000€, η Ισπανία 500.000€ ενώ η Ιρλανδία 2.000.000€.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση προσέλκυσης επενδύσεων και επειδή οι περισσότερες αγορές με βάση τον θεσμό γίνονται στην Αθήνα, γίνεται μια προσπάθεια προσαρμογής των τιμών του συγκεκριμένου θεσμού στην περιφέρεια με στόχο την τόνωση της αγορά ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, μπορεί να χαμηλώσουν τα όρια της επένδυσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας καθώς ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa), μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης.

Για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates