Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΘΥΡΙΔΩΝ+ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ !!!
Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου πρέπει να επανεξεταστούν από τις δικαστικές αρχές πάνω από 1.000 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να συνεχιστεί όπου απαιτείται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, κάτι που όμως είναι πρακτικά πολύ δύσκολο...

λεύθεροι θα είναι σε ένα μήνα οι λογαριασμοί και οι θυρίδες, χιλιάδων Ελλήνων που κατηγορούνται για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», μεταξύ των οποίων είναι και οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Novartis.

Η απελευθέρωση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων είναι αποτέλεσμα της χαριστικής διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία τίθενται ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί στις δικαστικές αρχές για την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Συγκεκριμένα ο Νόμος 4637/2019 «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» προβλέπει ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που κατηγορούνται για μαύρο χρήμα, δεν μπορεί να παρατείνεται πέραν των 18 μηνών, με το σκεπτικό ότι το ίδιο χρονικό όριο ισχύει και για την προσωποκράτηση, όταν διαπράττονται άλλα εγκλήματα.

Για να παραταθεί η δέσμευση πέραν του 18μήνου θα πρέπει να αποφανθεί έγκαιρα, ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο. Η διάταξη αυτή ισχύει για τις νέες υποθέσεις ήτοι για όσες εκκινούν οι διωκτικές διαδικασίες από τις 18 Νοεμβρίου 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νόμου 4637/2019).

Για τις παλαιές υποθέσεις, εκείνες δηλαδή, που εκκρεμούν στα γραφεία των δικαστικών αρχών (οικονομικών εισαγγελέων, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ.λπ. και οι οποίες έχουν ήδη συμπληρώσει το 18μηνο της δέσμευσης, υποχρεούνται ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσουν, για κάθε υπόθεση, εάν θα παραταθεί ή όχι η δέσμευση.

Μάλιστα, προβλέπεται, ότι, αν οι δικαστικές αρχές, δεν αποφανθούν εντός τριμήνου, τότε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων καταργείται αυτοδικαίως!

Δηλαδή από τις χιλιάδες υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν και ελέγχονται, αν δεν εξεταστούν και δεν αποφανθούν οι δικαστικές αρχές για παράταση του χρόνου της δέσμευσης, μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, τότε στις 19 Φεβρουαρίου, οι κάτοχοι των λογαριασμών και των θυρίδων αποκτούν ξανά την ελευθερία πρόσβασης στα χρήματα και στο περιεχόμενο των θυρίδων και είναι ελεύθεροι για να μεταφέρουν χρήματα όπου επιθυμούν.

Δικαστικές πηγές τονίζουν πως οι χρονικοί περιορισμοί στις συγκεκριμένες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι πολύ ασφυκτικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορούν να διαλευκανθούν σε ενάμισι χρόνο, αφενός λόγω του όγκου των δικογραφιών αφετέρου επειδή απαιτείται η αναζήτηση στοιχείων για καταθέσεις σε τράπεζες άλλων κρατών, μια διαδικασία που είναι από μόνη χρονοβόρα, χωρίς να ευθύνονται οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, προκαλεί ο νέος νόμος, στις υποθέσεις που έχουν ήδη συμπληρώσει 18μηνο και οι οποίες θα πρέπει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου να επανεξεταστούν από τις δικαστικές αρχές για να κρίνουν εάν θα πρέπει να παραταθεί ή όχι η δέσμευσή τους.

Όμως πρόκειται για περισσότερες από 1.000 οι υποθέσεις, που έχουν συμπληρώσει 18μηνο και υπάρχει κίνδυνος οι δικαστικές αρχές να μην προλάβουν να τις επανεξετάσουν, ώστε να αποφανθούν για τη συνέχιση των δεσμεύσεων και συνεπώς, θα απελευθερωθούν.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates