Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ...ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !!!

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών υποστηρίζει ότι η επιβολή του φόρου συρρίκνωσε έναν δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας


Ο φόρος πολυτελείας στα κοσμήματα έδωσε τροφή και λάμψη σε δύο γειτονικές χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Ιταλία.

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών υποστηρίζει ότι η επιβολή του φόρου συρρίκνωσε έναν δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας που έχει ιστορία όσο ο ελληνικός πολιτισμός.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος σε μια περίοδο έντονης τουριστικής ανάπτυξης όπου ζητούμενο είναι η προώθηση των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων υψηλής αξίας, το ελληνικό κόσμημα πλήττεται λόγω της υπερφορολόγησης.

Με δεδομένο ότι ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται στο 10% για προϊόντα που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ και πάνω σε αυτό επιβάλλεται και ο ΦΠΑ, τα ελληνικά προϊόντα καθίστανται λιγότερα ανταγωνιστικά καθώς αντιμετωπίζουν πέρα των άλλων φορολογία που ανέρχεται στο 33%.

«Πάνε στην Τουρκία οι επιβάτες κρουαζιέρας και τους ενημερώνουν με ταμπέλες στα καταστήματά τους ότι δεν επιβάλλουν φόρο πολυτελείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ένα κόσμημα αξίας 2.500 ευρώ στην Ελλάδα, πωλείται στην Ιταλία 2000 ευρώ και στην Τουρκία 1600 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε με δεδομένη την υψηλή φορολογία και την άνοδο των τιμών του χρυσού (1 γραμμάριο χρυσού κάνει σήμερα 45 ευρώ) οι πωλήσεις στις τουριστικές περιοχές μειώνονται, πέφτει η εισροή συναλλάγματος, αυξάνεται η παράνομη διακίνηση αλλά και οι εισαγωγές με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ένας ιστορικός κλάδος.

Ειδικά όταν με την κρίση πολλοί κατέφευγαν σε παράνομα ενεχυροδανειστήρια κι έτσι η αγορά χρυσού επιμολύνθηκε με «παράνομες» πρώτες ύλες που έχτισαν μια παράνομη αλυσίδα αξίας.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 1917 υπάρχει ο Σύλλογος των Αθηνών ενώ πλέον σήμερα έχουν μείνει 24 σύλλογοι από τους 47 που υπήρχαν.

Ο κλάδος απασχολεί 50.000 εργαζόμενους σε 10.000 επιχειρήσεις, που όμως τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί.

Μάλιστα ούτε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι θετικό.

Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ σε σημείωμά του το Δεκέμβριο του 2015 είχε σημειώσει για τον «φόρο πολυτελείας» του άρθρου 17 του Ν3833/2010, ο οποίος θεσπίστηκε στο πρώτο κύμα μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, επιβάλλεται σε ακριβά αυτοκίνητα και τζιπ, ιδιωτικά αεροπλάνα, χρυσά ρολόγια, ακριβά κοσμήματα κλπ. και τροποποιήθηκε τουλάχιστον 15 φορές τα εξής: Το Δημόσιο προσδοκούσε από αυτόν το φόρο ετήσια έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά εισπράττει σε ετήσια βάση (στοιχεία 2013) 5,17 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου 4,3% της εκτιμώμενης από το ΓΛΚ ετήσιας απόδοσης), ενώ το 2014 η απόδοση ήταν περίπου 7 %.

Πέρα από τη φορολογία ο κλάδος τονίζει την ανάγκη στις καμπάνιες προβολής του ελληνικού τουρισμού να ενταχθεί και το ελληνικό κόσμημα αλλά και να δημιουργηθεί Σχολή Κοσμήματος την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Κι αυτό σε μια χώρα που τα μουσεία της βρίθουν εκθεμάτων τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates