Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!Χωρίς τέλος η ληστεία των Ελλήνων καταναλωτών

Τι μεταδίδει η kathimerini.gr :

Εως και τριπλάσιες είναι οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μελέτη της εταιρείας Empirica, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εμφανίζει την Ελλάδα ως την 3η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και περιέλαβε στοιχεία που αντλήθηκαν από τους ιστότοπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ε.Ε., όπως και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Κορέα, Τουρκία κ.ά.) τον Φεβρουάριο του 2018. Τα πακέτα που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση από την Ελλάδα ήταν πολύ λίγα και μη αντιπροσωπευτικά της αγοράς. Ωστόσο, τα συγκρίσιμα πακέτα που η Ε.Ε. προσδιορίζει ως μέση χρήση (5-10 Mbytes με απεριόριστη χρήση φωνής) εμφανίζουν πολύ υψηλότερο κόστος απόκτησης στη χώρα μας απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις, όπως διακρίνεται και στον σχετικό πίνακα, ακόμη και 15 μήνες μετά, κατατάσσουν τη χώρα μας σε πολύ υψηλές θέσεις.

Η διαφορά των χρεώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αυτές μεταφερθούν στην ίδια χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, η Vodafone στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018 διέθετε το πακέτο «VF προς όλους 700» με μηνιαία χρέωση 62 ευρώ παρέχοντας δωρεάν 700 ΜΒ δεδομένα, 700 λεπτά ομιλίας και 150 μηνύματα (SMS). Tην ίδια περίοδο, η Vodafone στην Ιταλία διέθετε το πακέτο «Pro», που παρείχε δωρεάν 7 GB και 550 λεπτά ομιλίας προς 22 ευρώ τον μήνα. Επίσης η Wind 3 στην Ιταλία πρόσφερε ακόμη πιο δελεαστική προσφορά, παρέχοντας αντί 26 ευρώ 10 GB δεδομένων και με απεριόριστα λεπτά ομιλίας.

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι κατά την ίδια περίοδο (Φεβρουάριος 2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της Empirica, στη Δανία, ένας κάτοικός της δεν μπορούσε να αποκτήσει πακέτο κινητής τηλεφωνίας με δωρεάν δεδομένα λιγότερα από 5 GB. Αντίθετα, τα περισσότερα πακέτα προσέφεραν στους χρήστες δωρεάν δεδομένα από 10 έως 40 GB, όγκοι χρήσης που για τη χώρα μας συνιστούσαν... άπιαστο όνειρο ή είχαν ονομαστική χρέωση μεταξύ 100 και 200 ευρώ μηνιαίως.

Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν πως οι αξιολογήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς γίνονται με βάση τις τιμές τιμοκαταλόγου (ονομαστικές) και όχι τις πραγματικές τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής και εισπράττουν οι επιχειρήσεις. Επιπλέον αποδίδουν τις όποιες διαφοροποιήσεις προς τα επάνω κυρίως στην υψηλή εφαρμοζόμενη φορολογία. Η χώρα όντως εφαρμόζει την υψηλότερη φορολογία, κατά μέσον όρο 40%, έχοντας πίσω της την Ουγγαρία με φορολογία 33%. Η φορολογία της κινητής στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% επί του μηνιαίου λογαριασμού. Πάντως και χωρίς τη φορολογία, όπως αναφέρει μελέτη της βρετανικής Ovum που έγινε ακριβώς για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας της Ελλάδας, η χώρα είναι η 10η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στις υπηρεσίες κινητής. Αν προστεθεί η φορολογία, τότε τοποθετείται στην 6η θέση της Ε.Ε. και αν ακόμη οι χρεώσεις αυτές αναχθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τότε η Ελλάδα σκαρφαλώνει ψηλότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates