Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΟΙΚ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...ΓΙΑ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ !!!


Έξτρα έσοδα και δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων και παροχές φέρνουν οι νέου τύπου διασταυρώσεις και έλεγχοι που ετοιμάζει για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κυριότερα μέτρα για αύξηση των εσόδων αφορούν στα ακίνητα. Και συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται αναλυτικά στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

• Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας. Σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές) θα αποκαλυφθούν περιουσίες που έως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση, από τον Μάιο του 2020 και μετά, πάνω από 85% των ιδιοκτητών θα πρέπει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ με βάση το αντικειμενικό συστημα αξιών των ακινήτων. Αυτή η παρέμβαση αναμένεται να αποφέρει επιπλέον 142 εκατ. ευρώ και να δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας.

• Η ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB) θα αποφέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, από φόρους σε εισοδήματα που δεν δηλώνονται.

• Πλεόνασμα 201 εκατ. ευρώ αναμένεται και στους Προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020. Αυτό στηρίζεται στην ενίσχυση της δυνατότητας βεβαίωσης των τελών καθαριότητας/ηλεκτροφωτισμού, τέλους ακίνητης περιουσίας, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων κλπ, με βάση τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων (επιφάνεια, παλαιότητα, αξία κ.λπ.), όπως αυτά έχουν δηλωθεί και αποκαλυφθεί τα τελευταία 11 χρόνια με διαδικασίες δήλωσης και Τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαιρέτων κτιρίων.

• Επιπλέον έσοδα από δημοτικά τέλη θα έχουν οι ΟΤΑ και λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων την άνοιξη του 2020. Αλλαγές έρχονται επίσης στις διαδικασίες είσπραξης των δημοτικών εσόδων, μέσω της βελτιστοποίησης των μεθόδων είσπραξης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates