Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

.

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ !!! ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ !!!

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Λειτουργούν 557 κλίνες έναντι 3.500 που είναι οι διεθνείς προδιαγραφές !!!Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τις τραγικές ελλείψεις σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λίγο πριν από το αναμενόμενο κύμα γρίπης.

Με αναλυτικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κρούει για μια ακόμη φορά τον «κώδωνα του κινδύνου» στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς αναμένουμε το μεγάλο κύμα της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3500, που προβλέπονται από τα διεθνή standards, για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, που εξυπηρετούν 6 εκ. πληθυσμό (Αττική, γύρω περιοχές, νησιά), με μόλις 224 κλίνες ΜΕΘ.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

«Διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στις ΜΕΘ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Ασθενείς μπορεί να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν για να βρουν ΜΕΘ χωρίς να παρακολουθείται η μετεγχειρητική φροντίδα από τους χειρουργούς που γνωρίζουν την κατάστασή τους».

ΜΕΘ: Το πρόβλημα σε αριθμούς

Οι ελλείψεις σε ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ είναι πολλές, ενώ 80 κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή, σε λίστα αναμονής περιμένουν για να αδειάσει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας περισσότεροι από 80 ασθενείς, μόνο στην Αττική.

«Οι λίστες αναμονής με στοιχεία που υπάρχουν μόνο για την Αττική και Κ. Μακεδονία ξεπερνάνε πολλές φορές τους 80 στην Αττική ειδικά τον χειμώνα και στην Κ. Μακεδονία τους 20. Εάν λειτουργούσαν οι 80 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένες, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές, καθ’ ότι το ποσοστό θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ διπλασιάζεται για ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ και βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ (40 – 80 περιστατικά ανάλογα την περίοδο) εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 – 8 περιστατικά. Με βάση έρευνες των Εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι (η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ).

Συχνά ακόμη και τα κρεβάτια που λειτουργούν κλείνουν με απόφαση των Διοικήσεων των Νοσοκομείων ή των ίδιων των εντατικολόγων, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και καθίσταται επικίνδυνη η λειτουργία τους. Επίσης, κατά τακτά χρονικά διαστήματα μειώνονται περαιτέρω, καθώς κλείνουν για λόγους απολύμανσης.
Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας

Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας

Τα Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ.

Ως εκ τούτω θα έπρεπε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει: «Έστω και με βάση τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν μόλις 157 κλίνες ΜΑΦ. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση. Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα».

Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες Νοσηλείας Ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής.

Οι ασθενείς μετά την ΜΕΘ δεν θα ήταν αναγκασμένοι να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, στις οποίες δεν παρέχεται αυξημένη φροντίδα.

ΜΕΘ: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα Νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Τον περασμένο μήνα έληξαν οι 2ετείς συμβάσεις και απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί, που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως εκ τούτου από τα Νοσοκομεία που έφυγαν, θα κλείσουν άλλες τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ».

Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:
  • 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό
  • 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη
  • 1 Τραυματιοφορέας
  • 1 Βοηθός Θαλάμου
  • 1 Φυσικοθεραπευτής
  • Επαρκή προσωπικό καθαριότητας
  • 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ, ΜΕΘ με 6 έως 12 κλίνες διαθέτουν 2 έως 4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Υπάρχουν και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν μόλις με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates