Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ 20 ΔΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
40 δις κόκκινα δάνεια θα διαχειρίζονται μπιρ παρά τα κοράκια των funds, που βάζουν έτσι χέρι σε ακίνητα αξίας δισεκατομμύριων ευρώ, διαμερίσματα και επιχειρήσεις !!!

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ προγραμματίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την προσεχή διετία, ανεβάζοντας σύμφωνα με στοιχεία της «Κ» το σύνολο των δανείων που θα αλλάξουν χέρια και θα μεταβιβαστούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds) σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Πρόκειται όχι μόνο για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια μικρών, μεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και τα στεγαστικά δάνεια, κυρίως μέσα από τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων.

Οι πωλήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια των τραπεζών να απαλλαγούν οριστικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι οφειλές αυτές παύουν να βαραίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τις οφειλές αυτές διεκδικούν στο ακέραιο οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, πολλές από τις οποίες ανήκουν είτε σε funds είτε σε εγχώριες εταιρείες που λειτουργούσαν στο παρελθόν με τη μορφή εισπρακτικών εταιρειών, ενώ ορισμένες είναι και θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι το πραγματικό χρέος που διεκδικούν οι νέοι ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που εμφανίζουν οι τράπεζες ως αξία του πωλούμενου χαρτοφυλακίου, που συνήθως αποτυπώνει την ονομαστική αξία των δανείων που μεταβιβάζονται, χωρίς δηλαδή τους τόκους.

Τι έχει πωληθεί


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΤτΕ, τα τελευταία δύο χρόνια οι τράπεζες έχουν πωλήσει σε funds κόκκινα δάνεια 17,5 δισ. ευρώ και η διεκδίκηση αυτών των οφειλών από τους δανειολήπτες έχει ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης. Προς το παρόν πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια, δηλαδή οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί και βαραίνουν ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης περιορίζονται προς το παρόν μόλις στα 361 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα αυξηθεί ενόψει κυρίως των τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι τράπεζες έως τα τέλη του 2019 και το 2020.

Τον τόνο στην αγορά των τιτλοποιήσεων δίνει η Eurobank με την ολοκλήρωση την προσεχή εβδομάδα της συμφωνίας με την Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, το οποίο περιλαμβάνει 73.000 ακίνητα από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συναλλαγής με την Pimco, καθώς έχει προηγηθεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου Pillar με στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει επίσης και την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, FPS, που σήμερα είναι θυγατρική της τράπεζας. Η Eurobank έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση άλλων δύο πακέτων με καταναλωτικά δάνεια (Eclipse και Zenith), ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. ευρώ τη συνολική μείωση των κόκκινων δανείων που επιτυγχάνει μέσα από πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις.

Τη σκυτάλη των τιτλοποιήσεων παίρνει η Alpha Bank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion που περιλαμβάνει 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη του χρόνου. Ακολουθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Neptune, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 και στις αρχές του 2019 η τράπεζα πούλησε άλλα τρία πακέτα κόκκινων δανείων (Venus, Mercury και Jupiter), συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των δανείων που μεταβιβάστηκαν ή πρόκειται να μεταβιβαστούν σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Alpha Bank εξετάζει τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ μαζί με εργαζομένους από τη διεύθυνση καθυστερήσεων της τράπεζας σε ξένο επενδυτικό κεφάλαιο.

Στα 4,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των δανείων που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια Earth, Symbol και Mirror, ενώ στα σκαριά είναι και η μεταβίβαση άλλων δύο πακέτων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Leo, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο (Icon) με επιχειρηματικά δάνεια 900 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να μπει στον χορό των τιτλοποιήσεων το 2021, με την τιτλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου στεγαστικών δανείων που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ προωθεί δύο πωλήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων σε Ρουμανία και Κύπρο.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πουλήσει μέχρι σήμερα κόκκινα δάνεια αξίας 3 δισ. ευρώ μέσα από τρεις συναλλαγές – χαρτοφυλάκιο Arctos, Amoeba και Nemo. H τράπεζα έχει συμφωνήσει την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ σε εταιρεία που έχει συστήσει με τον σουηδικό όμιλο Intrum και έχει δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Trinity που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις αξίας 300 εκατ. ευρώ. Για το 2020 προγραμματίζονται δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων. Η πρώτη αφορά στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ (Phoenix) και η δεύτερη επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (Galaway) αξίας 1 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates