.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ;;; ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ;;;

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΔΕΗ: "ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΛΑΒΑΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ"
"Βοηθά" σε μελλοντικό ξεπούλημα η εικόνα της κατάρρευσης της ΔΕΗ...Από την άλλη όμως ο υψηλός δανεισμός σε συνδυασμό με τα μνημονιακά απαιτούμενα συρρίκνωσης και την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτόν τον δρόμο !!!Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την ΔΕΗ καθώς μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρία θα εμφανίσει ζημίες άνω των 250 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 συνεχίζοντας τις μεγάλες ζημίες του 2018, οι ελληνικές τράπεζες κινητοποιήθηκαν και με επιστολές τους που εστάλησαν στις 20 Ιουνίου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διαψεύδει αναφέροντας ότι «είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων».

Στο εσωτερικό της ΔΕΗ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη της εταιρίας. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι υλοποιεί πρόγραμμα 790 εκατ το 2019 και ότι αναφορές ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν καμία βάση.
Όμως βάση έχουν οι επιστολές που έχουν στείλει η Eurobank, Εθνική τράπεζα και Alpha bank με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2019 όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι έχει παραβιάσει τους όρους των δανειακών συμβάσεων. 

Συγκεκριμένα οι τράπεζες στις επιστολές τους αναφέρουν ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών, η δανειζόμενη εταιρία υποχρεούται εντός 4μήνου να ενημερώνει τις πιστώτριες τράπεζες για τυχόν αλλαγές στην οικονομική της κατάσταση.
Οι τράπεζες κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση και ότι είναι αδιανόητο να ενημερώνονται από τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι τράπεζες ξεκάθαρα ανησυχούν για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ αλλά δεν διαθέτουν νέους μηχανισμούς εξασφάλισης. 

Ταυτόχρονα και η Deutsche bank φαίνεται να ανησυχεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. η οποία σχεδιάζεται για τον Αύγουστο 2019 αφενός γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον αφετέρου γιατί η εισπραξιμότητα διαφόρων οφειλών τρίτων έχει μειωθεί από 85% σε 50%.
Για την ΔΕΗ η τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. υποχρεώσεων τρίτων προς την ΔΕΗ την οποία διαχειρίζεται η Deutsche bank είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχει άλλη μορφή χρηματοδότησης για μια δημόσια εταιρία που αντιμετωπίζει εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα. 

Με βάση ορισμένες πηγές η Deutsche bank είχε εκτιμήσει στην αρχική φάση του σχεδιασμού της τιτλοποίησης ότι θα αντλήσει ρευστότητα 500 εκατ ευρώ για την ΔΕΗ περίπου 150-200 εκατ από μη ενήμερες υποχρεώσεις και 250 εκατ από ενήμερες.
Σωρευτικά θα μπορούσαν να αντληθούν έως 500 εκατ.

Ωστόσο εσχάτως η Deutsche bank φέρεται να επανακαθορίζει το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να αντληθεί από την τιτλοποίηση από 500 σε 400 ή 380 εκατ ευρώ.
Ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών τρίτων προς την ΔΕΗ έχει μειωθεί από 85% το 2018 σε 50% το 2019 με τάσεις περαιτέρω μείωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates