Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ 61.000 ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΡΥΘΜΙΣΑΝ ΜΟΛΙΣ 2.000 !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...
Μέχρι σήμερα, και έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.032 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και ρύθμισαν μόλις 2.035 !!!Οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία της διμερούς διαπραγμάτευσης, είναι αυτές που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) μέσω του οποίου έως αυτή τη στιγμή, έχουν ρυθμιστεί τα χρέη 2.035 επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και λοιπούς πιστωτές.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) από την έναρξη ισχύος του νόμου, τον Αύγουστο του 2017 έως και την περασμένη Παρασκευή 24 Μαϊου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που πέτυχε ρύθμιση χρεών μέσω της διμερούς διαπραγμάτευσης, υπερτερεί (οριακά) έναντι των επιχειρήσεων που απέτυχαν στην ίδια διαδικασία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διμερής διαπραγμάτευση γίνεται στην περίπτωση που ένας πιστωτής κατέχει άνω του 85% του συνολικού χρέους του οφειλέτη.

Αντίθετα σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό ρύθμισης οφειλών των αγροτών έναντι των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού μόλις η μία στις 25 αιτήσεις έκλεισε επιτυχώς, ενώ στο περίπου 20% βρίσκεται έως αυτή τη στιγμή το ποσοστό επιτυχίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων με πολλούς πιστωτές τις οποίες επιβλέπει συντονιστής.

Στο περίπου 45% βρίσκεται το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών που επιτυγχάνουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας έχουν στις ίδιες κατηγορίες οφειλών οι αγρότες, καθώς το σχεδόν 61% των αιτήσεων, ολοκληρώνεται με ρύθμιση χρεών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, αθροιστικά μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.032 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ έχουν υποβληθεί 6.799 αιτήσεις. Εξ αυτών, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους 2.035 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 3,4 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση. Οι υπόλοιπες αιτήσεις, είτε ολοκληρώθηκαν με αποτυχία, είτε βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Οι επιχειρήσεις

Στις 94 εβδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις και τους ομόρρυθμους εταίρους, συνοπτικά, 40.730 εκκίνησαν τη διαδικασία, 9.997 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, ενώ από τις 3.080 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 811 έχουν παραπεμφθεί σε διμερή διαπραγμάτευση και οι 2.534 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν συνολικά ρυθμίσει τα χρέη τους 316 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 251 από διμερή διαπραγμάτευση και 65 επιχειρήσεις από διαπραγμάτευση με περισσότερους από έναν πιστωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες 250 επιχειρήσεις απέτυχαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με διμερή διαπραγμάτευση, ενώ στις περιπτώσεις διαπραγματεύσεων με πολλούς πιστωτές, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με 265 αποτυχίες. Οι υπόλοιπες αιτήσεις και για τις δύο κατηγορίες, βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά των ελευθέρων επαγγελματιών, στις 68 εβδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη συγκεκριμένη κατηγορία, 18.771 εκκίνησαν τη διαδικασία 11.473 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και υποβλήθηκαν 3.351 αιτήσεις.

Εξ αυτών, 776 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς την ΑΑΔΕ και άλλες 1.050 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς το ΚΕΑΟ με το σύνολο των ΑΦΜ των επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων προς την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ να ανέρχεται στα 1.495.

Αντίστοιχα 898 αιτήσεις απέτυχαν στη διαπραγμάτευσή τους με την ΑΑΔΕ και άλλες 1.091 προς το ΚΕΑΟ. Επίσης, αυτή τη στιγμή 424 αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία από την ΑΑΔΕ και 790 από το ΚΕΑΟ.

Επισημαίνεται ότι κάθε ΑΦΜ ελεύθερου επαγγελματία (δηλαδή. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα), αντιστοιχεί μία υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε δύο (2) αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (δηλαδή μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και μία με ΑΑΔΕ). ). Δηλαδή: 1 ΑΦΜ => 1 αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου/id) -> διαπραγμάτευση με ΑΑΔΕ και/ή -> διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ.

Οι αγρότες

Στις 47 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας για τα χρέη των αγροτών, 1.531 εκκίνησαν τη διαδικασία, 1.102 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και έχουν υποβληθεί 368 αιτήσεις. Εξ αυτών, 151 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς την ΑΑΔΕ και 141 προς το ΚΕΑΟ.

Αντίθετα, 75 αιτήσεις προς την ΑΑΔΕ και 123 προς το ΚΕΑΟ, έκλεισαν με αποτυχία. Με αποτυχία έχουν κλείσει και οι 24 από τις 25 αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα (πρώην ΑτΕ, PQH).

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία κόκκινων δανειοληπτών, το σύνολο των ΑΦΜ που έχουν επιτύχει ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέρχεται στα 224. Σημειώνεται ότι για τους ΑΦΜ και τον αριθμό αιτήσεων των αγροτών, ισχύουν τα ίδια με τους ελεύθερους επαγγελματίες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates