Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟ "ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ" ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤA SPV !!!

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Τρέμουν» τα SPV οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τους τελευταίες μήνες στους κόλπους των συστημικών τραπεζών, εν όψει της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV) για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τα μέσα του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στα τμήματα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και των τεσσάρων τραπεζών έχει σημάνει… συναγερμός, αφού οι διοικήσεις δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους να αποσχίσουν τα NPEs από το ενεργητικό των τραπεζών και μαζί με αυτά χιλιάδες υπαλλήλους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα έχουν διπλό όφελος: αφενός πετυχαίνουν ταχεία εξυγίανση του ισολογισμού τους από τα NPEs και αφετέρου μειώνουν δραστικά τον αριθμό του προσωπικού τους, παράλληλα με τη συρρίκνωση του δικτύου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σκοπεύουν να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους για να αποδεχθούν αυτή τη «μεταγραφή», τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν δελεαστικά πακέτα εθελούσιας αποχώρησης καθώς και σύμβαση τουλάχιστον 10 ετών στο SPV.

Η Eurobank είναι η πρώτη που έχει γνωστοποιήσει της προθέσεις της με την ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού της τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτός από την τιτλοποίηση-μαμούθ μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ, γνωστή ως «Cairo», η τράπεζα σχεδιάζει την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Στο πλαίσιο της αυτονόμησης της θυγατρικής της, η Eurobank σκοπεύει να την «προικίσει» με 400 εργαζομένους της ώστε, μαζί με το προσωπικό των 600 ατόμων που έχει ήδη η FPS, να ασχολούνται με τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας 1000 άτομα περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα λειτουργεί υπό τον ο κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής του Troubled Asset Group της τράπεζας.

Στην περίπτωση της Eurobank, η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη μεταξύ των εργαζομένων, καθώς αφενός ο αριθμός όσων μεταφερθούν θα είναι μικρότερος και αφετέρου η μετάβαση αυτή συντελείται στο πλαίσιο ενός μετασχηματισμού που «πατάει γερά» στην κεφαλαιακή ισχύ που εξασφάλισε η συγχώνευση με την Grivalia.

Πολύ μεγαλύτερη «ταραχή» επικρατεί στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού εντός του τρέχοντος τριμήνου αναμένεται η διοίκηση να ανακοινώσει τη μεταφορά NPEs 25 δισ. ευρώ περίπου σε SPV που θα συσταθεί με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή. Επικεφαλής της διαχείρισης του νέου οχήματος θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit, ο οποίος θα πάρει μαζί του στη νέα –ανεξάρτητη- εταιρεία έως και 1.000 εργαζομένους.

Ανάλογο κλίμα ανησυχίες επικρατεί και στην Alpha Bank αλλά και την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν έχουν προβεί σε σχετικές εξαγγελίες οι διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων. «Ρωτάμε τους ανωτέρους μας τι θα συμβεί, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αλλά κανείς δεν μας λέει τίποτα», αναφέρει στο insider.gr εργαζόμενη στο τμήμα κόκκινων δανείων της ΕΤΕ.

«Πιέζει» η ΟΤΟΕ τις διοικήσεις

Ρόλο «πυροσβέστη» έχει αναλάβει η ΟΤΟΕ, με τους εκπροσώπους της να κάνουν… περιοδεία στα αντίστοιχα τμήματα όλων των τραπεζών, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους ότι δεν κινδυνεύουν τα κατοχυρωμένα τους δικαιώματα. «Δεν είναι δυνατό να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν την κλαδική σύμβαση και το ταμείο μας», αναφέρει συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σωματείο πιέζει τις διοικήσεις να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα ο «δανεισμός» τους στα SPV από τις τράπεζες, χωρίς να αλλάζει το εργασιακό τους καθεστώς. Μια τέτοια λύση, όμως, συνεπάγεται αυξημένα κόστη για τα ιδρύματα και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να τα αντέξει η ισχνή τους κερδοφορία.

Από το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates