Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019

ΤΡΑΠΕΖΕΣ & FUNDS ΤΡΕΧΟΥΝ DEALS WIN-WIN ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!Θα προχωρήσει ως γενικευμένη πρακτική ή μόνο για λίγους και "εκλεκτούς" ;;; 

Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Τράπεζες και funds βρήκαν τρόπο να «ξεφορτωθούν» επιχειρηματικά και άλλα NPEs με κέρδος ώστε και η τράπεζα και το fund αλλά και ο επιχειρηματίας να βγουν κερδισμένοι. 

Οι τράπεζες επισήμως και ανεπισήμως δηλώνουν ότι δεν ακολουθούν αυτές τις μεθόδους γιατί ανησυχούν για το moral hazard τον ηθικό κίνδυνο. 

Ωστόσο η νέα πρακτική είναι η εξής.
Οι τράπεζες πουλάνε ένα προβληματικό επιχειρηματικό δάνειο ή άλλης μορφής προβληματικό άνοιγμα σε fund με κέρδος.Δηλαδή πάνω από τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει. 

Εν συνεχεία το fund έρχεται στον επιχειρηματία και του προτείνει μεγάλο κούρεμα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 70% και έτσι κερδίζει η τράπεζα, κερδίζει το fund και κερδίζει και ο επιχειρηματίας. 

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι τράπεζες δεν κάνουν απευθείας αυτή την συναλλαγή – που δεν είναι παράνομη σε καμία περίπτωση – με τον επιχειρηματία; 

Η βασική ανησυχία σχετίζεται με το moral hazard δηλαδή τον ηθικό κίνδυνο.
Εάν οι τράπεζες ανακοινώσουν ότι έκαναν haircut 70% σε ένα επιχειρηματικό δάνειο θα ζητήσουν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν δανειστεί είτε έχουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά είτε ενήμερα δάνεια αντίστοιχη μεταχείριση. 

Το fund εμπλέκεται ώστε να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος.
Από αυτό το deal όλοι κερδίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates