Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ....Τι γράφει ο lobbystas.gr :

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τι δήλωνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με ελβετικό φράγκο και αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Η όλη φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης έχει στηθεί στο «δόγμα» Δραγασάκη.

«Γλύφουμε» – κοροϊδεύουμε – εξαπατάμε το Λαό και όταν έρθει η ώρα εξυπηρετούμε απολύτως τα αφεντικά μας (τους) τραπεζίτες…
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανοικτό να εξεταστεί από την κυβέρνηση νομοθετική λύση, μετά την ολοκλήρωση των crash test, για να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με ελβετικό φράγκο και αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω ανατροπής της ισοτιμίας έναντι του ευρώ, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, που τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την ελάφρυνση των 70.000 περίπου δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων αυξήθηκαν υπέρογκα εξαιτίας της υπερτίμησης κατά 60% του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι αυτοβούλως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα.

Ωστόσο όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να εξετάσουν το πρόβλημα και να πειστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις, ώστε να μην πιέζονται οι δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πολλοί έχουν εξοφλήσει το αρχικό τους δάνειο και οι τράπεζες διεκδικούν το έκτακτο κέρδος από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», υπογράμμισε ο κ. Καρράς.

«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα και θα επανέλθουμε. Αυτοβούλως δεν μπορούμε να ορίσουμε μέτρα. Θα δούμε αν σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να την αξιοποιήσουμε», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση όμως στη φάση που είμαστε με ανοικτά crash test, πρέπει να δούμε αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σήμερα. Μετά τα crash test θα ξανακάνουμε καταγραφή του προβλήματος. Κρατάμε ανοικτό το θέμα, πιέσαμε τις τράπεζες να εφαρμόσουν προγράμματα ανεξάρτητα από τι λένε τα δικαστήρια. Πράγματι η τελευταία δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε προσφυγές δανειοληπτών δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Ο δικαστικός δρόμος είναι ο ένας τρόπος, ο νομοθετικός είναι άλλος και ο τρίτος δρόμος είναι οι τράπεζες να προτείνουν λύση καταμερισμού του ρίσκου με λιγότερη ευθύνη του δανειολήπτη. Ήδη μια τράπεζα ανακοίνωσε ένα τέτοιο πρόγραμμα, άλλες το μελετάνε με πάγωμα ή μείωση του δανείου».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε συγκλονιστικό ότι «400.000 άνθρωποι παρασύρθηκαν να επωμιστούν ένα κίνδυνο χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς από τις τράπεζες».
Στην επισήμανση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη ότι, «ούτε το πέναλτι δεν χαρίζεται από τις τράπεζες», ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «θα υπάρξει διάλογος για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρράς μίλησε για επιβάρυνση της τάξεως του 60% των δανειοληπτών οι οποίοι όπως είπε είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια όταν ήταν ελκυστικά, αλλά δυστυχώς στη διαδρομή η ισοτιμία ανετράπη και βρέθηκαν να οφείλουν υπέρογκα ποσά. «Είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις πέρα από τις δικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Καρράς.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για πολλές στρεβλώσεις που υπήρχαν και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες αντί να προειδοποιούν αποσιωπούσαν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να γίνει η ζημιά. «Η Ελλάδα είναι πρώτη στα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι το θέμα δεν έχει λήξει αλλά είναι ένα πρόβλημα σύνθετο, και διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

  • Τέλος ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Μπούρα προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των πολιτών από καταχρηστικές πολιτικές των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μήνυμα Δραγασάκη στις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Απέκλεισε νομοθετική ρύθμιση πριν από τα stress test. Διεμήνυσε από τη Βουλή ότι δεν έχει λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης και ότι οι τράπεζες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από το ΔΝΤ για την ανατίμηση τότε του ελβετικού φράγκου

Τη λήψη μέτρων και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ανακούφιση των χιλιάδων πολιτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ζήτησε από τα τραπεζικά ιδρύματα με παρέμβασή του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας όμως στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση.

«Πρέπει και οι τράπεζες να προτείνουν λύση και να υπάρξει διαμερισμός του ρίσκου με μικρότερη ευθύνη του δανειολήπτη» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Γιώργου Καρρά. Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μια τράπεζα ήδη έχει ανακοινώσει κάποια σχετικά προγράμματα ενώ άλλες μελετούν αντίστοιχα μέτρα. Εξήγησε ότι η στόχευση των προγραμμάτων θα είναι το ένα μέρος του δανείου να παγώσει «και ίσως να διαγραφεί» εάν εξυπηρετείται το υπόλοιπο και δεύτερον να ενταχθεί το δάνειο στο νόμο Κατσέλη «και να προσφέρει η τράπεζα κοινωνικά προσδιορισμένη λύση».

  • Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι έχει συγκροτήσει από τον Οκτώβριο ειδική επιτροπή που μελέτησε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και συμπέρανε ότι δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση.

Ωστόσο ανέφερε ότι με ανοικτό το θέμα των τραπεζικών stress test δεν είναι σκόπιμο να ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι μια χώρα που επιχείρησε κάτι τέτοιο απειλήθηκε με bail in (κούρεμα καταθέσεων). «Ζητούμε από τις τράπεζες συγκεκριμένα μέτρα, να εφαρμόσουν προγράμματα και επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα. Μετά τα stress test να ξανακάνουμε καταγραφή και είμαστε εδώ να το ξαναδούμε» είπε ο κ. Δραγασάκης.

  • Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άσκησε σκληρή κριτική στις τράπεζες γιατί αποσιώπησαν τους κινδύνους των δανείων σε ελβετικό φράγκο προς τους καταναλωτές. «Δόθηκε στεγαστικό δάνειο με κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τι να πεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν έχει λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. «Ενημερώθηκα και εγώ ότι το ΔΝΤ είχε ενημερώσει έγκαιρα τότε ότι επίκειται ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Ελήφθη αυτό υπόψη από τις τράπεζες;» διερωτήθηκε επικριτικά.

23 Μαρτίου 2018 – news247.gr


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates