Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ !!!

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ
Για να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο...
Γερμανοί, φέρτε πίσω τα αρχαία!

Οφείλουμε στους προγόνους, στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές να δρομολογήσουμε τάχιστα μια συστηματική προσπάθεια επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων που μας έκλεψαν.

Του Παναγιώτη Λιάκου

Oι απόγονοι του Αλάριχου ζητούν πίσω εντόκως όσα δανεικά μας έδωσαν, αλλά αρνούνται να επιστρέψουν τους δικούς μας θησαυρούς. Μερικοί εξ αυτών είναι οι ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες που ξηλώθηκαν από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Στο βιβλίο «Ο πυρετός των μαρμάρων 1800-1820. Μαρτυρίες για τη λεηλασία των ελληνικών μνημείων»* υπάρχει η αφήγηση του Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκερελ (1788-1863), «Αφαία, το χρονικό της ανασκαφής». Ο Κόκερελ και ο Γερμανός βαρόνος Καρλ Χάλερ φον Χάλερσταϊν (1774-1817) είναι δύο από τους αρχαιοκαπήλους που ήλθαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα για πλιάτσικο και άρπαξαν αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

Ο Κόκερελ στην αφήγησή του περιγράφει, μεταξύ άλλων, την αξία όσων έκλεψαν από την πατρίδα μας. Διαβάζουμε στις σελίδες 105-106 του βιβλίου «Ο πυρετός των μαρμάρων»: «Προς το παρόν δουλεύουμε σκληρά για να συναρμολογήσουμε τα σπασμένα κομμάτια, νοικιάσαμε μάλιστα ένα μεγάλο σπίτι για αυτό το σκοπό. Μερικά από τα αγάλματα έχουν ήδη αποκατασταθεί και είναι πολύ εντυπωσιακά. Οι καλλιτέχνες τους οποίους συμβουλευόμαστε δεν τα θεωρούν κατώτερα από τα λείψανα του Παρθενώνα και σίγουρα τα κατατάσσουν μόνο σε δεύτερη μοίρα μετά το torso του Βατικανού και άλλα αριστουργήματα. Διεξάγουμε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα όλες τις εργασίες που έχουν σχέση με τα μάρμαρα, από φόβο μήπως οι Τούρκοι τα ζητήσουν πίσω ή παρεμβάλλουν εμπόδια στην εξαγωγή τους. [...]

Η συλλογή δεν θα διασπαστεί. Πρόκειται για ένα σύνολο το οποίο κάθε βασιλιάς ή ηγεμόνας που τρέφει θερμό ενδιαφέρον για τις καλές τέχνες της πατρίδας του θα προσπαθούσε να αποκτήσει με κάθε δυνατό μέσον, αφού θα αποτελούσε υπόδειγμα τέχνης αλλά και στολίδι για οποιαδήποτε χώρα. Οι Γερμανοί έγραψαν σχετικά στους υπουργούς τους, και εγώ έγραψα στον Κάννινγκ. Ο Φωβέλ, που έχει σχετική εξουσιοδότηση από το υπουργείο του, θα μας κάνει μία προσφορά για λογαριασμό των Γάλλων».

Η ομάδα των αρχαιοκαπήλων αρχικά μετέφερε τα κλοπιμαία στην Αθήνα. Τα τοποθέτησαν σε ένα διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε μια διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων για την τελική τύχη των αρχαιοτήτων. Στο τέλος κατέληξαν να τα δημοπρατήσουν. Οι ελληνικοί πολιτισμικοί θησαυροί βγήκαν στο σφυρί στη Ζάκυνθο - τόπος πρόσφορος για τέτοιου είδους «δραστηριότητες», αφού βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή. Στη δημοπρασία πλειοδότησε ο εκπρόσωπος των Βαυαρών που λειτουργούσε για λογαριασμό του Λουδοβίκου του Α΄. Τώρα εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Η άποψη που σχημάτισαν τότε οι ξένοι συμμορίτες για τους Ελληνες δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτή που έχουν σήμερα κύκλοι της ευρωγραφειοκρατίας και ελληνόφωνοι συνεργάτες τους. Ο Κόκερελ γράφει για τους Ζακυνθινούς (σελ. 115): «Οι Ζακυνθινοί, καθώς έχουν δεχτεί για μεγάλο διάστημα τη δυτική επιρροή -η Ζάκυνθος ανήκε τρεις περίπου αιώνες στη Βενετία-, είναι απαίσιοι. Είναι λιγότερο αμαθείς από τους υπόλοιπους Ελληνες αλλά η ημιμάθεια τους κάνει ακόμη περισσότερο απεχθείς».

Συνολικά για τους Ελληνες εκφράζεται κάτι ανάμεσα σε απέχθεια, περιφρόνηση και απορία (109): «Οι Ελληνες, αν και δουλοπρεπείς αγύρτες, συχνά έχουν ένα ιδιαίτερο είδος υπερηφάνειας. Μόλις παραιτήθηκε ένας από τους υπηρέτες μας που πληρωνόταν ένα πιάστρο την ημέρα: η εκλεκτή του, που έμενε κοντά μας, τον είδε να κουβαλάει νερό και να εκτελεί άλλες ταπεινές υπηρεσίες και τον κορόιδεψε. Αυτός είπε πως δεν μπορούσε να το ανεχτεί περισσότερο και παράτησε μία θέση όμοια της οποίας δεν πρόκειται να ξαναβρεί στην Αθήνα».

Πέρα, ωστόσο, από τις ύβρεις που εκτοξεύουν οι κλέφτες της Ιστορίας μας εναντίον μας αναφέρεται και κάτι εύστοχο σε αυτό το βιβλίο (σελ. 103): «Οσο κι αν παραμελούν οι άνθρωποι τα υπάρχοντά τους, αρχίζουν αμέσως να τα εκτιμούν μόλις πάρουν είδηση πως κάποιοι άλλοι τα εποφθαλμιούν».

Οι Ελληνες όντως εκτιμούν τα υπάρχοντά τους και γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια επαναπατρισμού και των αρχαιοτήτων που μας έκλεψαν οι Γερμανοί. Κι αν αμφιβάλλει κάποιος ότι η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί τα τεκμήρια του υλικού πολιτισμού που μας έκλεψαν ξένοι, δεν έχει παρά να σκεφτεί ότι για να φτάσει η στιγμή της επιστροφής θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια συλλογική προσπάθεια την οποία θα φέρει εις πέρας ένα κράτος που θα αξίζει να λέγεται ελληνικό...
Αρα, οφείλουμε στους προγόνους, στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές να δρομολογήσουμε τάχιστα τούτη την εξέλιξη.

*Επιμέλεια - εισαγωγή Γιώργος Τόλιας, μετάφραση Γ. Δεπάστας, Β. Λούβρου, εκδόσεις Ολκός, Αθήνα 1996


Από την dimokratianews.gr


Ας θυμηθούμε και μία συνέντευξη(εν έτη 2013) στο onalert.gr του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη για το πλιάτσικο των Γερμανών επί κατοχής :


Το γερμανικό πλιάτσικο αρχαιοτήτων στην κατοχή!


Και να ήταν μόνο οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Ο Γιώργος Λεκάκης δημοσιογράφος και λαογράφος σ΄ ένα εκπληκτικό βιβλίο του -“Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής- αποκαλύπτει με νοτοκουμέντα ότι οι Γερμανοί έχουν κάνει ένα απίστευτο πλιάτσικο κατά τη διάρκεια της κατοχής,αλλά και πολύ πριν στις ελληνικές αρχαιότητες. Τόσο μεγάλο είναι που η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων στον κόσμο,χωρίς να έχει αρχαία ιστορία! Προηγούνται βέβαια Βρετανία και Γαλλία!

Ο Γιώργος Λεκάκης απάντησε σε ερωτήσεις του Onalert. Τα όσα αποκαλύπτει είναι συγκλονιστικά:


•Υπάρχει το γνωστό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχετε κάνει μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη με την οποία αποδεικνύεται με στοιχεία ,ότι οι Γερμανοί έκαναν ένα συγκλονιστικό πλιάτσικο αρχαιοκαπηλείας στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής. Πως αποφασίσατε και από πότε ασχοληθήκατε μ΄ αυτό το ζήτημα;

-Αυτό το ζήτημα με βασάνιζε από παιδί (γεννήθηκα στο Μόναχο), όταν πηγαίναμε εκδρομές στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, θαυμάζαμε τα αρχαία ελληνικά αγάλματα (και όχι μόνο), τα κλεμμένα από την Αίγινα (και όχι μόνο), που αγόρασαν οι Γερμανοί, από πολυεθνική σπείρα αρχαιοκαπήλων, επί Λουδοβίκου, και οι Γερμανοί υπερηφανεύονταν γι’ αυτό! Πώς μπορείς να υπερηφανεύεσαι, για κάτι που έχεις, που ξέρεις ότι το κατέχεις παράνομα και είναι και κλεμμένο; Πόση μικρότητα πρέπει να έχεις για να κομπορρημονείς για κάτι τέτοιο! Και έκτοτε, από παιδί, αναδύθηκα σε σκέψεις, που μετουσιώθηκαν σε έρευνα, για τα κλεμμένα, λεηλατημένα, και κατεστραμμένα αρχαία μας. Ιδίως αυτά που επί Κατοχής, παρανόμως έκλεψαν οι Γερμανοί. Και κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό. Κάποιοι απ’ έξω-απ’ έξω ψέλλιζαν κάποιες λέξεις, και κανείς δεν τολμούσε να κατηγορήσει τους Γερμανούς ως κλεπταποδόχους, αρχαιοκαπήλους και ληστές των πολιτιστικών αγαθών του πλανήτη! (Γιατί δεν λήστεψαν πολιτιστικά αγαθά μόνον από την Ελλάδα, και μόνον κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την Βολιβία έως το Θιβέτ, καταλήστευαν τα μνημεία τέχνης των λαών!). Δεν φθάνει δηλ. που αιματοκύλησαν δις αυτόν τον πλανήτη, που χρεοκόπησαν τρις στον αιώνα που πέρασε, θησαύρισαν με κλεμμένο πολιτισμό! Στην δε Γλυπτοθήκη τους, παραπλανούν τους επισκέπτες της, που πληρώνουν αδρό εισιτήριο, πως τα αρχαία της Αιγίνης «τα βρήκαν» στην Αίγινα οι κλέπτες και τα μετέφεραν στην Ζάκυνθο... Λες και τα αρχαία έχουν... ποδαράκια και περιφέρονταν στους δρόμους της Αίγινας κι εκεί, σε μια βόλτα τους, τα βρήκε η πολυεθνική σπείρα αρχαιοκαπήλων και τα μάζεψε σαν... αδέσποτα!... Τέτοια ψέματα! Και μετά, επί Κατοχής, ξεσάλωσαν! Βρήκαν σε αδύνατη θέση τον πολιτισμό που ζήλευαν όλα τους τα χρόνια και τον ξεκοκκάλισαν... Έκλεψαν αρχαία όλων των εποχών, βυζαντινά, εικόνες, μανουάλια, βιβλία, χειρόγραφα, κώδικες, ασημικά και χρυσά σκεύη από τα προικιά των κοριτσιών από σπίτια (έως και πιάνα!), και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Στο βιβλίο μου ασχολούμαι κυρίως με κλοπές αρχαιοτήτων (αρχαιοελληνικά, βυζαντινά και βιβλιοθήκες) και ετοιμάζω και δεύτερο με τις καταστροφές των υποδομών, των προϊόντων, κ.ά. αντικειμένων που γύρισαν πίσω την Ελλάδα 50 χρόνια!

•Τι έδειξε η έρευνα που κάνατε; Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αποτυπώνουν το μέγεθος της κλοπής των αρχαιοτήτων μας από τους Γερμανούς;

-Όσο θα ψάχνει κανείς θα βρίσκει! Δεν έχει τέλος αυτός ο κατάλογος! Κατ’ αρχήν να πω ότι βασίσθηκε σε επίσημα στοιχεία, που εξέδωσε το ελληνικό υπ. Παιδείας το 1946. (Τότε δεν υπήρχε υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά θα μου πεις και τώρα υπάρχει; Άλλο αυτό...). Υπολογίζονται επισήμως σε 8.500 τα αρχαία κινητά ευρήματα, που εκλάπησαν από τους Γερμανούς, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, βάσει του καταλόγου, αλλά υπολογίζω πως είναι άλλο τόσα εκτός καταλόγου! Δεν προσμετρώ τις φθορές και τις καταστροφές στα ακίνητα αρχαία μνημεία, που είναι ανυπολόγιστες! Λ.χ. πόσο μπορεί κανείς να κοστολογήσει το θάψιμο ενός αρχαίου θεάτρου; Έχει συμβεί κάτι τέτοιο από βομβαρδισμούς των Γερμανών! Την καταστροφή ενός αρχαίου λατομείου, και μάλιστα της Γόρτυνος, της μινωικής Κρήτης, που έκτισε με τις πέτρες του λαβυρίνθους και την εκατόμπολι Κρήτη! Πόσο κοστίζουν τα 70.000 κλεμμένα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Κερκύρας; (Νησί που πάντα το είχαν στο μάτι οι Γερμανοί!). Τα κλέμμένα βιβλία της Βιβλιοθήκης των Μηλεών Πηλίου; Ανυπολόγιστα! Θυμηθείτε πόσα προσέφεραν οι Γάλλοι για ένα μόνο βιβλίο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας!

•Οι Γερμανοί ,γράφετε στο βιβλίο σας είχαν προετοιμάσει το έγκλημα. Είχαν στείλει αρχαιολόγους τους πριν από τον πόλεμο στην Ελλάδα και είχαν καταγράψει τα αρχαία που τους ενδιέφεραν;


-Το έγκλημα είναι διαρκές και εκ προ μελέτης. Από το 1860 περίπου έστελναν αποστολές «επιστημόνων», φωτογράφων, κινηματογραφιστών, κλπ. που μελετούσαν, φωτογράφιζαν, κατέγραφαν, έσκαβαν και γενικά σημείωναν τους αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδος. Η Αρχαιολογική τους Σχολή έκανε ό,τι ήθελε στην ανασκαφή στην Ολυμπία! Βάσει συμφωνίας έπρεπε να παίρνει τα διπλά όμοια αντικείμενα, αλλά από ένα σημείο και πέρα το ελληνικό κράτος έκανε τα «στραβά μάτια» γιατί υπολόγιζε στην βοήθεια των Γερμανών σε διπλωματικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν η Ελλάς ήταν μέχρι την Λαμία. Μια βοήθεια που όμως δεν ήρθε ποτέ!!! Την δεκαετία του 1930 Γερμανοί έρχονταν στην Ελλάδα με μυστικές πτήσεις έκλεβαν αρχαία ευρεθέντα από ξένες αρχαιολογικές ανασκαφές και έφευγαν! Υπάρχει πλήθος τέτοιων κατηγοριών στον ευρωπαϊκό Τύπο! Καραμπινάτη η υπόθεση στο Μπερμπάτι! Οι Γερμανοί ναζί δεν σεβάσθηκαν ούτε ανασκαφές Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα! Κατέστρεψαν ανασκαφές του Δαίρπφελντ (Σούνιο, Κεραμεικό, Λευκάδα), κ.ά. Γερμανών αρχαιολόγων, που είχαν εργασθεί στην χώρα μας!

•Που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα κλεμμένα από τους Γερμανούς αρχαία; Έχουν εντοπιστεί, γνωρίζει η Ελλάδα που τα έχουν;

-Η επίσημη Ελλάς δεν γνωρίζει, γιατί ποτέ δεν φρόντισε να γνωρίσει. Αλλά ο κάτοχος αρχαίων είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την νομιμότητα κατοχής τους! Ας τους ζητήσουμε λοιπόν, ένα προς ένα να αποδείξουν ότι τα κατέχουν νόμιμα... Όταν ερχόταν πίσω ένα... τρίμμα από μετώπη αρχαίου ναού, υπουργοί και βουλευτάδες, φορούσαν άσπρα γάντια και το ξανατοποθετούσαν ενώπιον της κάμερας των δημοσιογράφων στην θέση του! Και κανείς δεν σκέφτηκε να πει: «Βρε, βάστα, εδώ μας πήραν όλην την πολιτιστική κληρονομιά μας, και πανηγυρίζουμε που μας επέστρεψαν ένα πετραδάκι;». Δεν συστάθηκε ποτέ καμμιά τέτοια επιτροπή επιστημόνων, αρχαιολόγων, ιστορικών ερευνητών, κλπ. για να εργασθεί επισήμως προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο κάποιες μεμονωμένες κινήσεις ευαίσθητων αρχαιολόγων... Λίγα πράγματα... Αυτή – κατά την γνώμη μου - είναι μια από τις μεγαλύτερες προδοτικές συμπεριφορές πολιτικών ηγεσιών στον πλανήτη! Να μη νοιάζεσαι για τον πολιτισμό του λαού, που σε επέλεξε να τον υπηρετήσεις!... Άλλωστε ο Καραμανλής είχε καταργήσει τον νόμο περί διώξεως εγκληματιών πολέμου καθώς και την σχετική Ανεξάρτητη Αρχή που είχαν όλα τα κράτη – ακόμη κι αυτά που δεν έπαθαν τίποτε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Οι Άγγλοι είχαν συστήσει τέτοια επιτροπή και παρακολουθούσαν τις κλεψιές και τις ωμότητες των Γερμανών από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι εμείς, οι πιο κλεμμένοι απ’ τους κλεμμένους, είχαμε καταργήσει σχετικές επιτροπές και νόμους! Κάποια σχέση, κάποια συνέργια μυρίζει εδώ! «Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» - και φαίνεται όχι μόνο σε αυτό...

•Όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει κάτι η Ελλάδα για να τα διεκδικήσει; Υπάρχει κάποια μορφή διεκδίκησης ή τα έχουμε εγκαταλείψει; Υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης;

-Δυνατότητα υπάρχει πάντα. Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που κολλάνε την Γερμανία στο κανναβάτσο. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει από την μεριά της Ελλάδος. Το Εθνικό Συμβούλιο διεκδικήσεως των Οφειλών της Γερμανίας παλεύει μόνο κι έρημο, 20 χρόνια τώρα. Όλο υποσχέσεις και όλο «το θέμα παραμένει ανοικτό». Αλλά παρα-παρέμεινε ανοικτό και μπάζει πια... Ήδη βγήκαν στο φως ονόματα συνεργατών των Γερμανών επί Κατοχής, που μετάκατοχικά αναρριχήθηκαν σε υψηλά πόστα. Σε λίγο θα βγουν κι άλλα. Ονόματα που δεν θα πιστεύετε στα αυτιά σας! Γιατί, όπως ξέρετε, η Ιστορία γράφεται μετά από 50 χρόνια... Και ο καιρός έφθασε, οι συνθήκες ωρίμασαν... Μας βίασαν οι ευεργεθέντες και αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ... Ιστορικοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί, όλοι είναι πια σε έναν αγώνα δρόμου, να γραφεί η Ιστορία σωστά και το ταχύτερο... Και όχι από πληρωμένους επαγγελματίες ιστορικούς, κομματικά εκλεγμένους και επιβαλλομένους, στο ύποπτο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο... Καθημερινώς φθάνουν στο γραφείο μου γράμματα, με κλεψιές Γερμανών επί Κατοχής, από διάφορα χωριά...

•Θεωρείτε εξ ίσου σοβαρή με την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων την υπόθεση των κλεμμένων αρχαιοτήτων;

-Η υπόθεση των κλεμμένων πολιτστικών αγαθών είναι ακόμη σοβαρότερη. Συνολικώς η αξία των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την χώρα μας, από τους Γερμανούς μόνο, υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ!!! (Γιατί έκλεψαν και οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι, αλλά αυτοί φέρθηκαν «κύριοι» και πλήρωσαν κάτι). Καταλαβάινετε γιατί έβαλαν τα φερέφωνά τους οι δις ηττημένοι Γερμανοί να ψηφίσουν στο μνημόνιο πως δεν γίνεται «συμψηφισμός». Διότι ήξεραν – και το λέει η ακαδημαϊκή Γερμανία αυτό – πως χρωστούν πολλά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που τους έδωσε τα φώτα, τον πολιτισμό, που τους έσωσε από χρεωκοπία... Σε ποιους; Στους νικητές Έλληνες που δούλεψαν σκληρά – μέσα σε αυτούς και οι γονείς μου! - για να ανορθωθεί η χώρα, η οποία ευθύνεται για 1,1 εκατομμύριο νεκρούς στην Ελλάδα! Και τώρα που ο πρώην ετοιμοθάνατος ξαναστάθηκε στα πόδια του, ξανακουνάει το δάκτυλο στον σωτήρα του! Ε, όχι! Πάει πολύ! Και τραβάει πολλά χρόνια αυτή η ίδια κοροϊδία με τους αμετανόητους βαρβάρους! Φτάνει πια! «Εκεί που μας χωστούσαν, μας πήραν και τον γάιδαρο» λέει ο λαός μας...Από το onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates