Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

ΚΑΡΤΕΛ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ: ΣΤΑ "ΜΑΛΑΚΑ" ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ !!!

ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...
Αστεία τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη τεράστια ληστεία του ελληνικού δημοσίου για πάνω από μια 20ετια !!!



Τη διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών ομίλων, σχετικά με την υπόθεση των διαγωνισμών δημοσίων έργων, αποκαλύπτει, όπως αναφέρουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, το πόρισμα που κοινοποίησε, χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που δεν είχαν προχωρήσει στη διαδικασία διευθέτησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε βαρύτατα πρόστιμα, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, στις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είχε αγγίξει, τότε, τις εμπλεκόμενες μεγάλες ξένες τεχνικές εταιρείες και ορισμένες εγχώριες, μικρότερου μεγέθους, οι οποίες είχαν αρνηθεί να προσέλθουν σε διαδικασία διευθέτησης.

Πρόστιμα σε ελάχιστες εταιρείες

Σύμφωνα με το πόρισμα που κοινοποίησε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλονται πρόστιμα σε λιγοστούς μόνο ξένους παίκτες από τον μεγάλο αριθμό των αλλοδαπών τεχνικών ομίλων, που επί σειρά δεκαετιών διεκδικούσαν και αναλάμβαναν έργα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Ε.Α., επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους:

-22,2 εκατ. ευρώ στην (μητρική και θυγατρική) ισπανική FCC Construccion

-10,7 εκατ. ευρώ στην (μητρική και θυγατρική) Alpine Bau, που έχει χρεοκοπήσει

-1,3 εκατ. ευρώ στην Archirodon group και

-108.000 ευρώ στην τεχνική εταιρεία Ιακώβου

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, τίθενται εύλογα ερωτήματα που σχετίζονται με:

- την ταχύτατη ολοκλήρωση από την ανεξάρτητη αρχή του ελληνικού σκέλους της υπόθεσης των προσυνεννοήσεων στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, όταν απαιτήθηκαν δύο ακόμη χρόνια, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, για να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ε.Α. ως προς τις ξένες εταιρείες, που δεν είχαν προχωρήσει σε διαδικασία διευθέτησης.

- την επιβολή, τουλάχιστον, χρηματικών προστίμων σε ξένους, γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων, ομίλους, που επί σειρά δεκαετιών αναλάμβαναν, ως επικεφαλής κοινοπραξιών, μεγάλα δημόσια έργα.

Πάντως, οι εταιρείες που δεν προχώρησαν στη διαδικασία διευθέτησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με χρηματικό ή άλλου είδους πρόστιμο εκτιμάται ότι δεν θα είναι σε θέση, πλέον, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, για χρονικό διάστημα έως τρία χρόνια. Διατηρούν βέβαια, τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στον αντίποδα, οι ελληνικές εταιρείες, που προχώρησαν στη διαδικασία της διευθέτησης, είναι σε θέση να συμμετέχουν, κανονικά στους διαγωνισμούς.

Να σημειωθεί ότι για αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών, που έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Αττικάτ και η ΑΛΤΕ ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, όπως η Μηχανική και η Βιοτέρ, η ανεξάρτητη αρχή διαπίστωσε ότι συμμετείχαν σε νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά παρήλθε το προβλεπόμενο χρονικό όριο επιβολής προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates