.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΠΑΝΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταργήσουν τις ενιαίες χρεώσεις ΔΙΑΣ -που ισχύουν στη χρήση των ΑΤΜ άλλων τραπεζών- και να ακολουθήσουν χωριστή τιμολογιακή πολιτική έχουν αποφασίσει οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.Αυτό σημαίνει τσουχτερές αυξήσεις στις προμήθειες ανάληψης όταν χρησιμοποιούμε ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2,50-3 ευρώ.

Έως σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταλήξει σε ένα «μορατόριουμ» για τη χρήση του δικτύου ΑΤΜ, συμφωνώντας σε μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική που περιλαμβάνει προμήθειες από 1,30 έως 2,20 ευρώ, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό ανάληψης. Συγκεκριμένα:Καθώς, όμως, τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών συμπιέζονται ασφυκτικά, οι 25 τράπεζες-μέλη της ΔΙΑΣ αποφάσισαν «σπάσουν» τη συμφωνία και να επιβάλλει καθεμία τις δικές της χρεώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το μέγεθος του δικτύου ΑΤΜ που συντηρεί, αλλά και το λειτουργικό της μοντέλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή προμήθειας για ανάληψη μέσω ξένης κάρτας (direct access fee), την οποία επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνοντας τους χρήστες καρτών όπως η Revolut ή η N26 από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη.

Ανάλογες προμήθειες ισχύουν και για αναλήψεις με κάρτα ελληνικών ιδρυμάτων/τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο ΑΤΜ, όπως είναι η Viva Wallet ή η Praxia Bank, για παράδειγμα. Τονίζεται ότι οι χρεώσεις για τις αναλήψεις αυτές είναι ενιαίες σε όλη την Ευρωζώνη, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προκειμένου να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τις «τσουχτερές» προμήθειες, τα ιδρύματα αυτά, αλλά και οι συστημικές τράπεζες, εξετάζουν εναλλακτικά τιμολογιακά μοντέλα, π.χ. μια ελάχιστη μηνιαία συνδρομή που θα καλύπτει συγκεκριμένο αριθμό αναλήψεων για τους πελάτες τους από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.


Από το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates