.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ...ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ !!!

ΣΕΙΡΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ...ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Με ξεχωριστούς διαγωνισμούς αναμένεται η παραχώρηση των 13 Ξενία και ακινήτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την δεξαμενή ναυπήγησης.
Σειρά ηλεκτρονικών δημοπρασιών για οικόπεδα σε νησιά, επαγγελματικούς χώρους στην Αθήνα και άλλες πόλεις καθώς και μονοκατοικίες, ετοιμάζεται να βγάλει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μέσω της πύλης e-publicrealestate.gr. Πρόκειται για εξαιρετικά μικρό τμήμα από τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που διαχειρίζεται η θυγατρική του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), που εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει την προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του τεράστιου χαρτοφυλακίου της.

Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται 52 οικόπεδα στον οικισμό του Πόρου Κεφαλλονιάς (τα 40 από τα οποία είναι παραθαλάσσια ενώ τα υπόλοιπα έχουν θέα θάλασσα), δεκαεπτά οικόπεδα με ελαιόδενδρα που καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα στην περιοχή Τσικρίκα- Άγιος Κύρηκος, στη Στυλίδα Φθιώτιδας (μέρος τους εντάσσσεται σε περιοχή προστασίας του Δικτύου Natura). Στον ίδιο κατάλογο εντοπίζονται και άλλα πέντε αστικά οικόπεδα με ελαιόδενδρα στην περιοχή Γραντισάδες της Στυλίδας.

Μένει βέβαια να εξακριβωθεί αν υπάρξει ενδιαφέρον καθώς αρκετά από τα συγκεκριμένα ακίνητα συνοδεύονται με διάφορες «αμαρτίες». Για παράδειγμα, ελάχιστα από τα παραθαλάσσια οικόπεδα στην Κεφαλλονιά είναι επί του παρόντος άρτια και οικοδομήσιμα. Τα υπόλοιπα «είναι μη οικοδομήσιμα ως έχοντα πρόσωπα σε αδιάνοικτο δρόμο και χρήζουν πράξης αναλογισμού ή και προσκύρωσης (σ.σ. δηλαδή η συνένωσή τους ώστε να είναι οικοδομήσιμα). Επιπλέον, μέσα σε ορισμένα οικόπεδα έχει χαραχθεί, παρανόμως κατά την ΕΤΑΔ, το οδικό δίκτυο της περιοχής. Ωστόσο «η περιοχή είναι απομονωμένη σε σχέση με τον υπόλοιπο οικισμό του Πόρου. Είναι παραθαλάσσια, με εξαιρετική παραλία, ανατολική, με κλίση και θέα προς τη θάλασσα του Ιονίου».

Στον ίδιο κατάλογο με τα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού περιλαμβάνεται και επαγγελματικός χώρος επί της οδού Σταδίου 39στην Αθήνα και αντίστοιχος χώρος επί της οδού Μαρασλή 76 στη Θεσσαλονίκη.

Μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών είχε ανακοινωθεί πως θα παραχωρηθούν για 49 χρόνια και τα 13 από τα 26 Ξενία ανά την Ελλάδα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, χωρίς προς το παρόν να έχουν «ανέβει» τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πύλη. Όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της κρατικής εταιρείας, τα ελεύθερα Ξενία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει τα Ξενία Εδεσσας, Κομοτηνής, Καστανιάς, Βυτίνας και Χίου, και τη δεύτερη τα Ξενία Ανδρου, Αρχαίας Ολυμπίας, Θάσου, Καλεντζίου Αχαΐας, Καρτερού Ηρακλείου, Κοζάνης, Πλαταμώνα και Τσαγκαράδας Πηλίου. Κάποια από τα συγκεκριμένα Ξενία βρίσκονται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση και είχε γίνει απόπειρα παραχώρησης και στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.

Με ξεχωριστό διαγωνισμό πρόκειται να αξιοποιηθεί τμήμα του ακινήτου (290 στρέμματα) το οποίο φιλοξενεί τη δεξαμενή 5 (τη μεγαλύτερη δεξαμενή ναυπήγησης στη Μεσόγειο) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία από τις αρχές Μαρτίου 2018 έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Το ακίνητο είχε χρησιδανεισθεί από την ΕΤΑΔ στην Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) και ως μέτρο ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, ο ειδικός διαχειριστής επέστρεψε στην ΕΤΑΔ τμήμα του ως άνω ακινήτου, εμβαδού 218 στρεμμάτων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates