Κατηγορίες Blog/p/blog-page_5.html

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ !!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στα 1,5 – 1,7 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα φακελάκια !!!

Σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα χρήματα από το παράνομο πάρε-δώσε γιατρών και ασθενών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα της Κυριακής.

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για να παταχθεί το «φακελάκι» έχουν μείνει στα χαρτιά, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση υποθέσεων επίορκων γιατρών αλλά και από τα εκτιμώμενα χρηματικά ποσά που αλλάζουν χέρια.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι οι περιπτώσεις χρηματισμού και δωροδοκίας γιατρών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού δεν δημοσιοποιούνται ή δεν δηλώνονται στις αστυνομικές αρχές όλα τα περιστατικά.

Είμαστε στην αρχή της χρονιάς, αλλά έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά. Το ένα αφορούσε γυναικολόγο που απαίτησε «φακελάκι» ίσο με το σωματικό βάρος του νεογνού που θα έφερνε στον κόσμο. Το δεύτερο γιατρό που ζήτησε χρήματα προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, από το 2015 μέχρι σήμερα μόλις τέσσερις επίορκοι γιατροί έχουν τεθεί σε οριστική αργία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ άλλοι πέντε σε προσωρινή. Και αυτό διότι η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου τόσο από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, όσο και από τα αντίστοιχα όργανα των Ιατρικών Συλλόγων είναι αργή και περίπλοκη.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις «μαύρες» πληρωμές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά η χώρα μας είναι ψηλά στη λίστα των χωρών με νόμιμες και μη ιδιωτικές πληρωμές στο χώρο της Υγείας. Ο ΟΟΣΑ τις υπολογίζει σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το ένα τρίτο (1,5 – 1,7 δισ. ευρώ) να αφορούν άτυπες πληρωμές προς γιατρούς, με ζητούμενο κυρίως την παράκαμψη του συστήματος για ταχύτερη διενέργεια μιας ιατρικής πράξης.
Κενό γράμμα οι υπουργικές εξαγγελίες

Την ίδια ώρα, κενό γράμμα έχουν μείνει οι υπουργικές εξαγγελίες για ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών, αυστηροποίηση της νομοθεσίας και της πειθαρχικής διαδικασίας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αν και είχε εξαγγελθεί από τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η νομοθεσία παραμένει ως έχει και έτσι η ερμηνεία της συμπεριφοράς του επίορκου γιατρού επαφίεται κυρίως σε όποιον διενεργεί τον πειθαρχικό έλεγχο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο χαρακτηρισμός ως «ανάρμοστη συμπεριφορά» από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης της κλοπής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών από αναισθησιολόγο του «Βενιζέλειου» Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στην γιατρό επιβλήθηκε τελικά η ποινή της στέρησης μισθού για έναν μήνα!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates